BlackBerry stopt na dertien jaar en tien maanden met BlackBerry Messenger. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt op zijn blog.

De app blijft tot 31 mei werken, maar vanaf dat moment zijn eerder verstuurde berichten niet meer toegankelijk. Gebruikers dienen hun gedeelde foto's, video's en bestanden voor die tijd te downloaden.

BlackBerry Messenger kwam in augustus 2005 beschikbaar voor BlackBerry-telefoons. De applicatie kreeg vooral bekendheid door het zogenoemde 'pingen', de mogelijkheid om onderling gratis berichten te kunnen versturen.

Met de opkomst van alternatieven die ook op andere platformen beschikbaar waren, zoals WhatsApp, zakte ook de populariteit van BlackBerry Messenger. In oktober 2013 maakte BlackBerry ook een app voor Android en iOS beschikbaar. Toch lukte het BlackBerry de laatste jaren niet om te concurreren op de markt voor berichtendiensten.

Het bedrijf zegt er niet in te zijn geslaagd om nieuwe gebruikers naar BlackBerry Messenger te krijgen en bestaande gebruikers te behouden, omdat andere chatapps al te populair waren.

BBM Enterprise houdt chatdienst online

In een reactie op het besluit maakt BlackBerry bekend BBM Enterprise voor een jaar gratis beschikbaar te maken. Normaal gesproken wordt deze berichtendienst op bedrijfsniveau ingezet, maar vanaf 31 mei is de dienst publiek beschikbaar.

De chatapp is het eerste jaar gratis te gebruiken. Na het eerste jaar moeten mensen een abonnement afsluiten voor 2,49 euro per halfjaar.