Google haalt zes populaire apps uit de Play Store, omdat uit een onderzoek van BuzzFeed News blijkt dat de apps stiekem op advertenties klikken. De apps zijn in totaal meer dan 90 miljoen keer gedownload.

Het gaat om de apps Omni Cleaner, RAM Master, Smart Cooler, Total Cleaner, AIO Flashlight en Selfie Camera. De apps blijken allemaal van het Chinese bedrijf DU Group te zijn.

De verschillende soorten apps lijken onschuldig, maar op de achtergrond wordt er een programma gestart, dat onopgemerkt op advertenties klikt. Zelfs op het moment dat de gebruiker de app afsluit, blijft de software klikken op advertenties. Op die manier werden frauduleuze advertentie-inkomsten gegenereerd.

Naast het klikken op advertenties stuurden sommige apps ook gegevens door naar servers in China, waarvoor geen toestemming werd gevraagd aan de gebruikers.

De apps zijn per direct offline gehaald door Google, omdat deze praktijken volgens het bedrijf niet zijn toegestaan voor apps in de Play Store.

App-toestemmingen verraadde frauduleuze apps

De zes apps werden ontdekt nadat er een lijst van vijfduizend populaire apps was samengesteld en gekeken werd welke apps om veel toestemmingen vroegen, zoals toegang tot contacten, de camera en gegevensbeheer. Apps die om verdacht veel van dit soort toestemmingen vroegen, werden nader onderzocht en zo kwam de frauduleuze code in de apps van DU Group naar boven.

Recent werd malware op Windows-computers ontdekt, die op een vergelijkbare manier te werk ging. Deze malware keek stiekem YouTube-video's om advertentie-inkomsten te genereren.