Spotify heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie over de "oneerlijke" regels die Apple op zijn platform zou hanteren, zo laat de streamingdienst woensdagochtend weten.

"In de afgelopen jaren heeft Apple regels geïntroduceerd in de App Store die keuzes beperken en innovatie onderdrukken", schrijft Spotify-CEO Daniel Ek. Hij noemt het bedrijf "zowel een speler als een scheidsrechter" op de appmarkt.

Volgens Ek maakt het bedrijf misbruik van zijn positie als eigenaar van de App Store en het iOS-platform. Hij wijst erop dat Apple 30 procent belasting eist op aankopen via het Apple-betaalsysteem, waaronder abonnementen op Spotify's Premium-dienst.

'Appwinkels hebben te veel macht'

"Maar maken we geen gebruik van hun betaalsysteem, dan past Apple technische beperkingen op ons toe. Zo wordt het ons door de App Store moeilijk gemaakt om met klanten te communiceren", schrijft Ek. Ook zou Apple ervoor zorgen dat Spotify bepaalde updates niet mag doorvoeren, waaronder ondersteuning voor Siri en Apple Watch.

Hij eist dat Apple eerlijke regels invoert en "echte keuze" biedt op het gebied van betaalsystemen. "Daarnaast moeten appwinkels niet meer kunnen bepalen hoe de communicatie tussen dienst en klant verloopt."

Spotify heeft ook een website opgezet, TimeToPlayFair.com, die op het publiek gericht is. Eerder besloot Netflix om geen abonnementen meer te verkopen via iOS-apps; nieuwe abonnees moeten via een ander platform betalen voordat ze de dienst op hun Apple-telefoon kunnen gebruiken.

Nando Kastelijn, techjournalist voor NOS, schrijft op Twitter dat Blendle er over denkt om zich bij de klacht te voegen.

NU.nl heeft Apple om een reactie gevraagd.