Microsoft zou van plan zijn om zijn kantoordienst Office ProPlus in april wereldwijd te updaten bij de tegemoetkoming aan privacybezwaren van de Nederlandse overheid. Dat meldt Politico vrijdag.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid maakte in november bekend dat het gebruik van het Microsoft-product een risico vormde, omdat gebruikers geen controle hebben over welke diagnostische gegevens naar de Verenigde Staten worden gestuurd.

Microsoft en het ministerie zijn in oktober overeen gekomen om de update voor de Nederlandse overheid uit te voeren, maar volgens Politico heeft Microsoft niet kenbaar gemaakt dat andere gebruikers geen aangepaste versie krijgen. Daarmee zouden alle Microsoft Office ProPlus-gebruikers meer privacyopties krijgen.

Onder Microsoft Office ProPlus vallen meerdere kantoordiensten, zoals tekstverwerker Word, spreadsheetbewerker Excel, presentatiebewerker PowerPoint en e-maildienst Outlook.

"In de komende weken ondernemen we aanvullende stappen om het voor klanten duidelijker te maken welke data naar Microsoft gaan en waarom, en waar het delen van gegevens optioneel is", zegt Microsoft-topvrouw Julie Brill tegen Politico.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt tegen Politico dat de overheid alsnog naar Europese privacytoezichthouders kan stappen als de maatregelen van Microsoft na april onvoldoende blijken.

Microsoft Nederland kon vrijdagmiddag tegen NU.nl niet direct op het bericht van Politico ingaan.