Apple waarschuwt ontwikkelaars dat zij geen stiekeme schermopnames mogen maken van iPhones. Appmakers die dat doen moeten de functie schrappen of verduidelijken aan gebruikers.

Donderdag werd na onderzoek van TechCrunch bekend dat verschillende apps heimelijk opnames maken van het scherm van iPhone-gebruikers. Dat gaat via het trackingsysteem genaamd Glassbox, dat onder meer door Expedia en hotels.com wordt gebruikt.

Apple heeft ontwikkelaars inmiddels duidelijk gemaakt dat hun apps mogelijk uit de App Store verdwijnen als ze er niet voor zorgen dat de functie verdwijnt, schrijft TechCrunch vrijdag. De meeste van de onderzochte apps vragen gebruikers vooraf niet om toestemming voor de opnames, of niet duidelijk genoeg. Dat is in strijd met Apples richtlijnen.

Glassbox laat in een reactie aan Engadget weten dat klanten van het bedrijf "geen gebruikers bespioneren". Ook maskeren de schermopnames "elk element van persoonlijke informatie". Data worden volgens Glassbox "zeer beveiligd en versleuteld" verwerkt.