Het sociale medium Instagram, dat onderdeel is van Facebook, verbiedt alle foto's waarin aanstootgevende zelfverminking te zien is.

"De laatste maanden hebben we gemerkt dat we niet op het niveau zijn waar we moeten zijn als het gaat om zelfverminking en zelfdoding", zegt Adam Mosseri, het hoofd van Instagram, donderdag in een verklaring.

Alle aanstootgevende afbeeldingen rond zelfverminking zijn daarom niet langer toegestaan, zelfs als die eerder wel op Instagram zijn geplaatst.

Hoeveel dergelijke foto's op Instagram te vinden zijn, is niet duidelijk. De hashtag #selfharm leidt op dit moment tot ruim 650.000 resultaten, hoewel niet elk bericht een aanstootgevende inhoud bevat.

Gebruikers die foto's met de hashtag #selfharm bezoeken, worden momenteel door Instagram aangespoord om een pagina te bezoeken met een tekst waarin het sociale medium hulp aanbiedt. "We helpen je graag als je iets moeilijks meemaakt", staat er voordat gebruikers de foto's met de hashtag daadwerkelijk kunnen bekijken.

Beelden die niet aanstootgevend zijn, maar wel aan zelfverminking gerelateerd zijn, worden niet langer door Instagram aanbevolen of weergegeven als gebruikers daar naar zoeken.

Berichten die aanzetten tot zelfverminking of zelfdoding waren al niet toegestaan. Alle aanstootgevende afbeeldingen vallen nu onder dit beleid. "Zelfs als het gaat om iemand die zijn worstelingen kenbaar maakt", schrijft Mosseri, "omdat het mogelijk onbedoeld zelfverminking kan promoten."

Wil je praten over zelfmoord, ga dan naar 113.nl of bel met de hulplijn voor Zelfmoordpreventie: 0900-0113.