Instagram heeft donderdag per ongeluk een update aan zijn app uitgevoerd, waardoor gebruikers horizontaal door foto's moesten bladeren. De functie verving de gebruikelijke tijdlijn waar gebruikers verticaal doorheen kunnen scrollen.

De update werd donderdagmiddag op grote schaal uitgerold onder veel gebruikers wereldwijd, waaronder in Nederland. Dit was niet de bedoeling, laat Adam Mosseri, het hoofd van Instagram, weten op Twitter.

De nieuwe manier van interactie had eigenlijk, voor een test, onder een kleine groep gebruikers uitgerold moeten worden. Inmiddels heeft Instagram de update teruggedraaid.

Het horizontaal bladeren was vergelijkbaar met hoe Instagram Stories werken. Om een nieuw bericht te bekijken, moeten gebruikers naar links of rechts swipen. Ook berichten met meerdere foto's waren apart gegroepeerd en vereisten voor elke nieuwe foto een nieuwe beweging naar links of rechts.

Gebruikers die na een geselecteerde foto naar beneden scrollden, konden daar zien welke andere gebruikers het bericht leuk hebben gevonden en op het bericht hebben gereageerd.

De update werd alleen uitgerold voor de hoofdpagina in de Instagram-app. Gebruikers die naar het Instagram-profiel van een andere gebruiker gingen, konden daar door de vertrouwde verticale tijdlijn scrollen.