Instagram gaat omschrijvingen van foto's voorlezen aan blinde en slechtziende smartphonegebruikers, als de afbeeldingen zijn voorzien van een alternatieve tekst.

Het sociale medium maakt voor de omschrijvingen gebruik van software die automatisch objecten op foto's kan herkennen, maar gebruikers kunnen ook handmatig een alternatieve tekst voor de foto invoeren.

Zogenoemde schermlezers kunnen deze omschrijvingen oppikken en aan de gebruiker voorlezen. Met dit soort software wordt het voor blinden en slechtzienden mogelijk om webpagina's te 'bekijken'. De alternatieve teksten zijn bovendien onzichtbaar voor mensen die geen schermlezer gebruiken.

De opties om foto's te omschrijven zijn een aanvulling op de al beschikbaar tekstvakken bij Instagram-foto's. Deze vakken worden niet altijd gebruikt om de foto te omschrijven, maar worden bijvoorbeeld gevuld met hashtags en emoji's.

Instagram-gebruikers kunnen de foto-omschrijvingen toevoegen via de geavanceerde instellingen als zij een foto uploaden. De optie is ook beschikbaar bij foto's die eerder zijn geüpload.