Google heeft zijn belassistent Duplex beschikbaar gesteld voor een beperkte groep testgebruikers. De assistent kan zelfstandig met restaurants bellen om een reservering te maken.

Een groep eigenaren van Google Pixel-smartphones in bepaalde steden kan van de belassistent gebruikmaken, bevestigt het bedrijf tegenover VentureBeat.

Gebruikers kunnen Googles slimme assistent gebruiken om details over hun geplande reservering te delen. Zo kunnen zij een restaurant selecteren, melden hoe groot de groep is en een voorkeur voor datum en tijd doorgeven. Met deze informatie kan Duplex vervolgens de reservering maken door het restaurant op te bellen.

Google presenteerde de belassistent in mei op zijn ontwikkelaarsconferentie in de staat Californië. Het bedrijf toonde tijdens een demonstratie hoe de experimentele technologie een telefoongesprek voert door een mens na te doen.

Het bedrijf kreeg vervolgens kritiek, omdat de technologie zich tegenover zijn menselijke gesprekspartner niet als robot identificeerde. Google stelde in een reactie dat Duplex tegenover mensen altijd zal laten weten dat het om een robotstem gaat.