Speel Civilization nu ook op de iPhone, bestuur je Android-toestel volledig met je stem en meer met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Civilization VI

Deze uitgebreidste versie in de langlopende Civilization-serie verscheen eerder voor pc, Mac en Linux. En eind vorig jaar ook voor iPad en in november voor Nintendo Switch. Zonder aankondiging was Civilization VI er deze week ook plotseling voor de iPhone, speelbaar op alle toestellen vanaf de iPhone 7.

Het gaat om dezelfde versie die eerder al voor de iPad verscheen. Wie die versie al had, kan zonder bijbetalen ook op de iPhone spelen. En vergis je niet: dit is geen verdunde game, die je in kleine hapjes laat spelen en voor elk level laat bijbetalen. Nee, dit is de volledige Civilization VI zoals die er ook voor de pc is.

Dat betekent dat je een beschaving vanaf het prille begin opbouwt, waar je je als een soort almachtige god om kunt bekommeren. Je kunt je overal mee bemoeien: de culturele richting die je wereld opgroeit, of en hoe er oorlog wordt gevoerd of diplomatie wordt bedreven, hoe de technologie zich ontwikkelt, hoe steden eruitzien en nog veel meer.

Hoe je het spel speelt, bepaalt hoe je vanaf de eerste beschaving in het heden eindigt. Zo'n speelbeurt kan tientallen uren duren. Elke speelbeurt is anders. En er zijn zo veel mogelijkheden, dat je ze niet eens allemaal in één keer spelen zal gebruiken. Zo'n veelzijdige, volwassen game heeft ook een bijbehorende prijs: 60 euro. Al kost het spel tijdelijk 27 euro. Proberen kan gelukkig: je speelt de eerste zestig beurten gratis.

Download Civilization VI voor iOS (gratis)

Bekijk hier de trailer van Civilization VI
29
Bekijk hier de trailer van Civilization VI

Opera Touch

Browsermaker Opera heeft een nieuwe browser voor Android en iOS uitgebracht, die in ieder geval één ding beter doet dan alle andere browsers. De hele app is namelijk toegespitst op bediening met één hand. Dat is prettig, want bij veel andere browsers moet je voor een hoop veelgebruikte functies helemaal bovenaan het scherm zijn.

Neem Safari op de iPhone of Chrome op Android: wil je een adres of zoekterm intikken, dan moet je de adresbalk helemaal bovenaan het scherm aantikken. Opera Touch bedien je helemaal vanuit één slimme knop, die helemaal onderaan het scherm staat.

Hou die Fast Action Button ingedrukt, en de meestgebruikte functies voor browsers komen rond de cirkel te staan. Met een veeg van je duim activeer je de optie. Schuif je duim omhoog en je selecteert de zoekbalk. Of schuif hem naar de knoppen voor de functies 'vorige', 'tabblad sluiten', 'nieuw tabblad' of 'My Flow'. Dat laatste is een beveiligde verbinding met de Opera-browser op je pc of Mac. Je kunt daarmee niet alleen de site die je bekijkt versturen, maar ook notities.

De Fast Action Button is simpel en logisch in gebruik en maakt het makkelijker om een telefoon met een groot, lang scherm met één hand te bedienen. Rond de knop komen ook je recentste tabs te staan, wat bedienen nog makkelijker maakt. Bij het omlaag scrollen, verdwijnt de knop. Scrol een stukje omhoog en hij is er weer. Als browser is Opera verder snel en compleet.

Download Opera Touch voor Android of voor iOS (gratis)

Voice Access

Met deze app van Google wordt Android een stuk toegankelijker voor mensen met een beperking. Voice Access is er momenteel alleen nog in het Engels, maar ook dan kan de app al cruciaal zijn voor veel gebruikers. Voice Access laat gebruikers hun Android-toestel namelijk bedienen met alleen hun stem.

De app kan met Google Assistent gestart worden. Gebruikers kunnen daarna met hun stem handelingen uitvoeren, waarvoor zij normaal gesproken op het scherm van de telefoon zouden moeten tikken. Met de commando's "go home" of "go back" kunnen gebruikers bijvoorbeeld navigeren tussen verschillende schermen in apps en het thuisscherm van hun telefoon.

Met "scroll down" kunnen gebruikers verder scrollen op een pagina. Zeg "click next" en de betreffende knop op het scherm wordt ingedrukt. Ook kunnen gebruikers tekst dicteren en aan Voice Access vragen welke commando's ze op dat moment kunnen geven ("what can I say?").

Voor mensen bij wie Google Assistent al goed op hun Android-toestel draait, zou Voice Access na het downloaden meteen moeten werken. Zo niet, dan heeft Google een uitgebreide uitleg van welke stappen gebruikers moeten nemen.

Download Voice Access voor Android (gratis)