De Zweedse anticonceptieapp Natural Cycles ligt opnieuw onder vuur vanwege onnauwkeurige resultaten. De Britse advertentiewaakhond heeft een Facebook-advertentie van de app verboden vanwege een misleidende belofte.

Natural Cycles kan niet waarmaken wat het belooft: vrouwen beschermen tegen zwangerschappen, oordeelde de Britse Advertising Standards Association (ASA), meldt The Guardian.

Natural Cycles is een app die met een meegeleverde thermometer en een algoritme claimt bij te houden wanneer vrouwelijke gebruikers vruchtbaar zijn en wanneer niet. De app geeft zo de dagen weer waarop het zogenaamd veilig zou zijn onbeschermde seks te hebben.

Volgens de ASA overdrijft Natural Cycles zijn effectiviteit schromelijk. Volgens de advertentiewaakhond kan de app met 91 procent een zwangerschap voorkomen. Het bedrijf zelf beweert dat de nauwkeurigheid oploopt van 93 tot 99 procent.

"De app doet ten onrechte overkomen alsof het een precieze en betrouwbare manier is om zwangerschappen te voorkomen, die kan worden gebruikt als alternatief voor andere vormen van anticonceptie", schrijft de ASA in een verklaring.

Zwanger door onnauwkeurige resultaten

Het is niet de eerste keer dat de anticonceptieapp onder vuur ligt. In Zweden doen de autoriteiten onderzoek naar de app nadat zeker 37 vrouwen een abortus hadden gepleegd nadat zij zwanger werden terwijl ze de app gebruikten.

Natural Cycles is meer dan een half miljoen keer gedownload en is ook in Nederland te gebruiken. Eind vorig jaar kreeg de app nog een investering van 30 miljoen dollar (bijna 26 miljoen euro). De app kreeg onlangs toestemming om ook in Amerika te worden uitgebracht.