Ongeveer zes miljoen Twitter-gebruikers worden getroffen door de keuze van Twitter om bepaalde functies niet meer beschikbaar te stellen aan onofficiële apps.

Dat stelt apponderzoeker Sensor Tower op basis van gegevens over de vijf populairste onofficiële Twitter-apps, meldt TechCrunch zaterdag.

Het gaat om het aantal downloads van de apps Tweetbot, Twitterrific, Echofon, TweetCaster en Ubersocial in de periode van januari 2014 tot juli 2018.

Volgens Sensor Tower werd de officiële Twitter-app in diezelfde periode door 560 miljoen mensen gedownload. Daarmee zijn de vijf populairste onofficiële Twitter-apps op Android en iOS goed voor minder dan 1,1 procent van het totale aantal installaties.

Twitter bevestigde donderdag bepaalde functies voor niet-officiële apps niet langer te ondersteunen. Onder meer het automatisch verversen van de tijdlijn en functies voor privéberichten worden uitgefaseerd. Bepaalde andere functies, zoals ondersteuning voor Twitters videodienst Periscope waren al niet toegankelijk voor onofficiële apps.

Het is volgens Twitter noodzakelijk om de functies voor onofficiële apps te schrappen, omdat de ondersteuning hiervan veel aandacht vereist. Het bedrijf wil zich voortaan meer focussen op zijn eigen apps.