Een back-up van WhatsApp in Google Drive die meer dan een jaar oud is, wordt vanaf 12 november automatisch verwijderd.

Het is onduidelijk of de maatregel ook geldt voor back-ups die na deze datum een jaar oud worden. NU.nl heeft een woordvoerder van WhatsApp-eigenaar Facebook om opheldering gevraagd, maar nog geen antwoord gekregen.

WhatsApp raadt gebruikers op zijn blog aan om voor 12 november handmatig een back-up van hun chatgeschiedenis te maken. Android-gebruikers kunnen dat via het tabblad 'Chats' in de instellingen van hun app doen.

Een back-up die minder dan een jaar oud is, blijft volledig bestaan. Ook berichten, afbeeldingen en video's die langer dan een jaar geleden zijn verstuurd, blijven bewaard zolang de volledige back-up niet te oud is.

Back-up telt niet meer mee

De bestandsgrootte van de back-up in Google Drive telt vanaf 12 november ook niet meer mee in de beschikbare capaciteit van de opslagdienst. Opgeslagen berichten en media verliezen de sterke versleuteling zodra de bestanden in Google Drive opgeslagen worden.

Bezitters van een iPhone maken voor de back-up van WhatsApp gebruik van Apples opslagdienst iCloud. Voor hen verandert er niets.