Facebook en diens dochterbedrijf Instagram gaan gebruikers met een speciale pagina meer inzicht geven in het gebruik van de twee diensten.

Ook zal het bedrijf gebruikers meer opties geven voor het beheersen van het gebruik van de apps, meldt Facebook op zijn website.

De nieuwe pagina is op Facebook in de instellingen te vinden onder het kopje 'Jouw tijd op Facebook'. Op Instagram is het te vinden bij de intellingen onder 'Jouw activiteit'. 

Op de pagina zien gebruikers een grafiek met een dagelijks overzicht van de duur van hun appgebruik. Met de update wil Facebook tegemoetkomen aan kritiek op de verslavende werking van zijn apps.

Naast inzicht in het gebruik van de app, kunnen gebruikers op dezelfde pagina een dagelijkse limiet instellen voor de tijd die zij aan de app willen spenderen. Zij krijgen vervolgens een herinnering zodra de limiet is bereikt. Ook kunnen gebruikers een periode van vijftien minuten tot acht uur instellen waarin zij geen notificaties ontvangen.

Facebook maakt de pagina binnenkort beschikbaar voor zijn gelijknamige sociale medium en voor Instagram. Wanneer de update precies beschikbaar wordt, is niet duidelijk.