Apple verbiedt appontwikkelaars sinds vorige week expliciet het gebruiken, delen of verkopen van contactinformatie voor andere doeleinden dan waarvoor gebruikers oorspronkelijk toestemming is gevraagd.

Dat meldt Bloomberg op basis van Apples richtlijnen voor ontwikkelaars die apps voor de App Store maken.

De aangepaste richtlijnen hebben betrekking op ontwikkelaars die gebruikers toegang vragen tot hun contactenlijst, waarin persoonlijke gegevens van bijvoorbeeld vrienden of collega's zoals e-mailadressen en telefoonnummers staan opgeslagen.

Apple stelt dat ontwikkelaars deze verzamelde informatie niet voor andere doeleinden mogen gebruiken zonder daarvoor eerst expliciet toestemming te vragen.

Het bedrijf verbiedt daarbij onder meer specifiek het opbouwen van een database van contacten om die te kunnen verkopen aan derde partijen. Ook wordt het opstellen van gebruikersprofielen gebaseerd op geanonimiseerde gegevens verboden.

Apple-topman Tim Cook zei onlangs nog dat de situatie rondom online privacy "totaal uit de hand gelopen" is, in reactie op onder meer het schandaal rondom Facebook en Cambridge Analytica.