Apple heeft de nieuwste update voor chatdienst Telegram in de App Store gezet. Volgens Telegram-oprichter Pavel Durov accepteerde Apple geen updates meer sinds in Rusland een verbod op de chatdienst geldt.

Een update voor Telegram verscheen vrijdagavond weer in de App Store. Durov bedankte daarvoor zowel Apple als Tim Cook op Twitter.

In Rusland is op last van de rechtbank een blokkade op Telegram ingesteld. De chatdienst wilde niet meewerken met de autoriteiten en weigerde een decryptiesleutel te leveren voor de chatapp. Op die manier zouden instanties kunnen meelezen met versleutelde berichten die via Telegram worden verstuurd.

Durov schreef eerder deze week dat Apple wereldwijd geen updates meer accepteerde sinds de Russische ban in april. "Helaas heeft Apple niet onze kant gekozen", schreef Durov. "Hierdoor konden we niet volledig voldoen aan de nieuwe privacywet voor Europese gebruikers voor de deadline van 25 mei."

Apple heeft geen reactie gegeven. Eerder haalde het bedrijf na druk vanuit de regering al apps uit zijn App Store in China. Apple zei dat het ontwikkelaars altijd op de hoogte zou stellen als overheden hun apps willen blokkeren.

Pavel Durov zei van plan te zijn de strijd tegen blokkades tegen te gaan. Zo steunt hij organisaties die VPN-diensten aanbieden, waarmee via een omweg toch gebruik kan worden gemaakt van Telegram.