Apple blokkeert sinds anderhalve maand wereldwijd nieuwe updates voor de iOS-app van chatdienst Telegram.

Dat stelt Telegram-oprichter Pavel Durov op zijn blog.

"Helaas heeft Apple niet onze kant gekozen", schrijft Durov, die daardoor met Telegram ook niet aan de onlangs in werking getreden privacywet AVG zegt te kunnen voldoen. Apple heeft nog niet gereageerd op de claim van Durov.

De app heeft volgens informatie op App Store al twee maanden geen nieuwe update meer gekregen. Volgens Durov accepteert Apple de updates niet sinds in Rusland een verbod op de chatdienst geldt.

De Russische telecomwaakhond Roskomnadzor vroeg Apple onlangs nog om hulp bij het blokkeren van Telegram. In een brief verzocht de instantie Apple om de chatapp niet langer aan te bieden via de App Store. Apple werd ook gevraagd om notificaties van de app te blokkeren, om de dienst minder bruikbaar te maken voor gebruikers die Telegram al hebben geïnstalleerd. 

Blokkade

Het verbod in Rusland werd ingesteld nadat Telegram het verzoek van de Russische veiligheidsdiensten weigerde om een decryptiesleutel te leveren voor de chatapp. Daarmee zouden de instanties toegang krijgen tot versleutelde berichten die via Telegram verstuurd worden.