De Russische telecomautoriteit Roskomnadzor heeft Apple in een brief gevraagd om chatdienst Telegram niet langer aan te bieden als download in de App Store.

Apple is ook gevraagd om notificaties van de app te blokkeren, zodat de dienst minder bruikbaar wordt voor gebruikers die Telegram al hebben geïnstalleerd. Roskomnadzor vraagt aan Apple om een indicatie te geven van hoe snel ze actie kunnen ondernemen om "de problemen op te lossen".

In april oordeelde een rechtbank in Rusland dat toegang tot Telegram in het land moest worden geblokkeerd. Roskomnadzor klaagde Telegram aan, omdat de dienst geen gehoor gaf aan het verzoek van veiligheidsdiensten om een decryptiesleutel te leveren. Daarmee konden veiligheidsdiensten toegang krijgen tot versleutelde berichten.

De Russische autoriteiten blokkeerden twintig miljoen IP-adressen om te zorgen dat Telegram onbruikbaar werd. Veel Russen omzeilden de blokkade door gebruik te maken van zogenaamde proxy- of VPN-diensten. Daarvan heeft Roskomnadzor inmiddels ook vijftig diensten geblokkeerd.