Fitnessapp Strava gaat zijn hittekaart, waarop zichtbaar wordt op welke locaties mensen wielrennen en hardlopen, aanpassen.

Dat heeft Strava dinsdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

Het bedrijf gaat toegang tot data op straatniveau beperken tot geregistreerde Strava-gebruikers. Daarnaast worden wegen en paden waar Strava weinig activiteit registreert op de nieuwe kaart pas zichtbaar als meerdere gebruikers op die locatie actief zijn.

Strava maakt op zijn hittekaart routes zichtbaar in oranje of blauwe kleuren, die feller oplichten bij meer activiteit, op basis van locatiegegevens van Strava-gebruikers. De hittekaart raakte in januari in opspraak toen bleek dat de functie locatiegegevens van militaire basissen prijsgaf. 

Hoeveel data als gevolg van de beperkingen van de hittekaart verdwijnen, kon Strava-directeur James Quarles dinsdag niet zeggen.

Anoniem

Quarles zegt tegen Reuters dat hij niet verwacht had dat de hittekaart gevoelige informatie zou prijsgeven, omdat het delen van de locaties optioneel is. Hij zegt zijn gebruikers te blijven wijzen op de privacyinstellingen. Strava-gebruikers kunnen hun sportroutes al voor zichzelf houden.

Locatiegegevens zijn op de hittekaart niet te herleiden naar een persoon. Toch is het incident volgens critici een voorbeeld van de risico's van het verzamelen en openbaren van grote hoeveelheden data.

Strava heeft wereldwijd 28 miljoen gebruikers, waarvan ongeveer 23 miljoen buiten de Verenigde Staten.