Dating-app Tinder zou zijn gebruikers op basis van leeftijd discrimineren, door oudere gebruikers een hoger abonnementsbedrag te rekenen.

Dat concludeert de rechter in de Amerikaanse staat Californië bij een hoger beroep.

De app introduceerde in 2015 een nieuwe abonnementsstructuur, waarbij gebruikers per maand betalen voor extra functies. Een abonnement voor gebruikers onder de 30 jaar kost 10 euro per maand, terwijl oudere gebruikers 20 euro per maand kosten.

Dat mag volgens de Amerikaanse rechter niet.  De app zou een "arbitraire, klassegebaseerde generalisatie maken over het inkomen van oudere gebruikers, om ze meer geld te vragen dan jonge gebruikers", aldus de rechter.

Krap budget

De advocaten van Tinder beweerden dat jonge gebruikers doorgaans een krapper budget hebben, waardoor ze minder snel veel kunnen betalen. Daar is volgens de rechter echter geen concreet bewijs voor.

"Het hof heeft ervoor gekozen om de kant te kiezen van de aanklager", vertelt de rechter. "We kiezen er op gepaste wijze voor om naar links te vegen".

De datingdienst zal zijn prijzen in Californië moeten aanpassen om in lijn met de wet te zijn. Het bedrijf achter de app heeft nog niet op de uitspraak gereageerd.