Apple-directeur Tim Cook is optimistisch over de terugkeer van apps die door de Chinese overheid uit de App Store zijn verbannen.

Dat zei hij woensdag in de Chinese stad Guangzhou, meldt Reuters. Eerder dit jaar verwijderde Apple tientallen VPN-apps uit de Chinese App Store. Met zulke apps kunnen internetblokkades worden omzeild.

Critici van de Chinese overheidscensuur zeiden teleurgesteld te zijn in Apple. Het bedrijf zei de apps wel te moeten verwijderen om zich aan de Chinese wet te houden.

"Mijn hoop is dat de paar dingen die zijn verwijderd naar verloop van tijd weer terugkomen. Ik heb goede hoop daarvoor en goed optimisme daarvoor", aldus Cook. Hij zei ook een voorstander te zijn van vrijheid, nadat een Amerikaanse Senator dinsdag had gezegd dat Apple een morele verplichting had om de vrijheid van meningsuiting te bevorderen.

Apple heeft zijn marktaandeel op de Chinese smartphonemarkt in de afgelopen jaren zien krimpen, onder druk van lokale concurrentie. Cook zei echter zeer tevreden te zijn met de prestaties van de nieuwe iPhone X op de Chinese markt.