Apple heeft games die de Filipijnse drugsoorlog verheerlijken uit de App Store verwijderd.

Dat ontdekte Mashable. Eerder protesteerden 131 organisaties tegen de smartphonegames door een open brief naar Apple-CEO Tim Cook te versturen.

In games zoals Duterte knows Kung Fu, Duterte Running Man Challenge Game en Fighting Crime 2 konden iPhone-gebruikers spelen als de Filipijnse president Rodrigo Duterte terwijl hij drugsgebruikers mishandelt of vermoordt. 

De techgigant heeft zelf niks gezegd over het wissen van de games. In de nacht van dinsdag op woensdag waren de spellen ineens uit de App Store verdwenen.

Verheerlijking

Volgens de critici verheerlijken de games het geweld van Duterte, waardoor dit op termijn als normaal gezien zou worden. "Deze spellen lijken misschien leuk en onschadelijk, maar zijn zeer kwetsend als je ze in de context van de huidige realiteit plaatst", aldus de eerder verzonden brief.

Duterte begon 2016 zijn oorlog tegen drugs, die hij zelf een "genadeloze strijd" tegen de misdaad noemde. Volgens Human Rights Watch zijn er inmiddels meer dan 12.000 mensen gedood in deze drugsoorlog.