WhatsApp blokkeert software waarmee gemeenten chatberichten verwerken die door burgers zijn verstuurd. Gemeenten zoeken nu naar andere oplossingen, zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Dat meldt NOS donderdag.

Gemeenten schakelen bedrijven in om het mogelijk te maken via WhatsApp met burgers te communiceren. De berichtendienst wil echter niet dat andere organisaties geld verdienen aan de app. De software van de bedrijven die tussen gemeenten en WhatsApp zitten wordt daarom geblokkeerd.

Een leverancier van dergelijke software van de gemeente Den Haag kreeg te horen dat het niet meer mocht. WhatsApp is bezig met het stopzetten van de dienst, maar de mogelijkheid bestaat nog wel. De gemeente is inmiddels overgestapt naar een nieuwe leverancier, maar zoekt naar andere oplossingen.

WhatsApp is nu bezig met een test om bedrijven via de app te laten communiceren. KLM mag als eerste rechtstreeks gebruikmaken van de Nederlandse WhatsApp-dienst, zonder dat andere bedrijven er tussen zitten. Het is niet duidelijk of gemeenten ook gebruik gaan maken van de betaalde chatfunctie.