In de herfst stopt Microsoft met het doorontwikkelen van zijn traditionele teken-app Paint.

Later dit jaar verschijnt de Fall Creators Update voor Windows 10. Voordat die update verschijnt, is Paint verschenen op een lijst van functies die volgens Microsoft "niet actief worden ontwikkeld en in toekomstige versies mogelijk verwijderd zullen worden".

In april werd met een andere update voor Windows 10 al een volledig vernieuwde versie van Paint geïntroduceerd. Deze versie, met de naam Paint 3D, blijft Microsoft wel ondersteunen. In Paint 3D is het voor het eerst ook mogelijk om 3D-objecten te tekenen en bewerken, waar de originele versie van Paint alleen met platte afbeeldingen werkte.

Paint werd in 1985 voor het eerst geïntroduceerd bij de allereerste versie van Windows. Het tekenprogramma was altijd redelijk beperkt, maar stelde gebruikers wel in staat om simpele tekeningen te maken of te bewerken.

In een verklaring op het Windows-blog stelt Microsoft dat Paint beschikbaar zal blijven in de Windows Store. Er lijken echter geen nieuwe functies meer te zullen worden toegevoegd. Daarvoor verwijst Microsoft gebruikers door naar Paint 3D.

Het is nog niet precies bekend wanneer de Fall Creators Update voor Windows 10 verschijnt. Met de update worden onder meer ook Outlook Express en de Lezer-app uit het besturingssysteem verwijderd. De functies van de Lezer-app worden verhuisd naar de browser Edge.

Microsoft stopt met Paint: De mooiste Paint-kunst in beeld
86
Microsoft stopt met Paint: De mooiste Paint-kunst in beeld