De versleutelde berichtendienst Telegram zegt bepaalde openbare kanalen te hebben gesloten die volgens de Indonesische autoriteiten aan terrorisme gerelateerd materiaal bevatten. 

Oprichter Pavel Durov zei dat hier toe is overgegaan nadat Indonesië toegang tot de dienst had afgesloten op vrijdag.

Durov toonde zich ontzet over de afsluiting. De Indonesische minister van Communicatie en Informatie zei tegenover Reuters dat Telegram niet snel genoeg had gehandeld.

Durov stelde echter niets af te hebben geweten van een verzoek van Indonesië om fora met "radicale en terroristische propaganda" af te sluiten. Volgens hem ging het om een miscommunicatie. "Telegram is zwaar versleuteld en privacy-georiënteerd, maar wij zijn geen vrienden van terroristen", aldus Durov.

Telegram is populair onder sympathisanten van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Ze gebruiken chatrooms met honderden gebruikers en voeren ook privégesprekken. IS zelf raadde het gebruik van chatapps zoals Telegram en WhatsApp eind vorig jaar juist af.

Indonesië heeft de grootste populatie moslims ter wereld. Het land kampt met toenemend radicalisme en heeft de samenwerking met omliggende landen opgevoerd om een groeiende aanwezigheid van IS-extremisten in de regio tegen te gaan.