Maak foto’s als een professional, leg routes binnen gebouwen vast en meer met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Halide

Een prachtige camera-app die je veel meer functies biedt dan de standaard camera-app op de iPhone, zonder ingewikkeld te worden. Halide is gemaakt door Nederlandse ontwerper Sebastiaan de With en ontwikkelaar Ben Sandofsky, en de passie voor zowel goed design als mooie fotografie spat er vanaf.

Zeker: er zijn een heleboel apps beschikbaar die je meer controle geven over de belichting, de sluitertijd, de focus. Maar die apps schieten daarin vaak zo door, dat ze voor de doorsnee gebruiker vrijwel onbruikbaar worden. Halide voelt daarentegen veel meer aan als een echte camera; veelzijdig maar toegankelijk.

De app verwelkomt je met een retro-handleiding die je in vijf pagina's in een paar seconden wegwijs maakt. Net als de rest van de app is die handleiding weergegeven in een lettertype dat speciaal voor Halide is gemaakt door typograaf Jelmar Geertsma. Op het eerste gezicht oogt Halide niet eens zo anders dan de standaard camera-app. Maar door horizontaal te vegen pas je de belichting makkelijk aan. Onderin beeld schuif je horizontaal om de focus te verleggen, en met een tik op de A gaat alles weer automatisch.

Je kan een live histogram in beeld zetten om je foto's beter te balanceren. En het grid waarbij het middelste vlak als waterpas functioneert is briljant. Schuif het bovenste paneel naar beneden en je krijgt nog meer functies zoals de mogelijkheid om in RAW te schieten, en een knop waarmee je de witbalans, ISO en sluitertijd nauwkeurig kan instellen. Halide kan wat zoveel professionele camera-apps kunnen, maar de manier waarop is zoveel toegankelijker, duidelijker en liefdevoller gedaan.

Download Halide voor iPhone (3,49 euro)

Adobe Scan

Een scan-app die gebruik maakt van de krachtige algoritmes van Adobe. Documenten als A4-tjes met tekst en kassabonnen worden herkend en netjes bij de randen afgesneden. Je hoeft papieren niet kaarsrecht te fotograferen, de app begrijpt welk deel van de foto je bedoelt.

Video: Adobe Scan
Video: Adobe Scan

Automatische tekstherkenning zorgt ervoor dat je alle tekst kan selecteren en kopiëren. Heb je een document van meerdere pagina's, kan je daar met Adobe Scan één lang document van maken. Eenmaal ingescand kan je direct een link naar het bestand delen, dat de ontvanger in een browser kan bekijken of kan downloaden.

Adobe Scan maakt het net als vergelijkbare apps vooral erg makkelijk om al het papier dat je moet wegwerken, makkelijk in te scannen. Meer dan grofweg je document in beeld nemen is voldoende, sorteren, versturen of via de Abobe Cloud delen met andere Adobe-apps kan altijd later nog.

Download Adobe Scan voor Android of voor iOS (gratis)

Path Guide

Een slimme app van Microsoft Research waarmee je makkelijk routes in gebouwen kan opnemen en delen. Want waar je buiten dankzij gps altijd makkelijk je weg kan vinden, is het in gebouwen door gebrek aan gps-bereik nog weleens moeilijk om te vinden waar je precies moet zijn.

Path Guide is bijvoorbeeld handig om bezoekers naar een ruimte te sturen in een gebouw dat ze niet kennen. Daarvoor moet je eerst de route opnemen. Dat gebeurt op een paar manieren. Ten eerste gebruikt de app de sensoren van je telefoon om op basis van geomagnetische straling en je loopritme in kaart te brengen hoe je binnen een gebouw loopt.

Ondertussen geef je zelf steeds aan waar je bijvoorbeeld naar boven loopt of een andere richting in loopt. Je kan de route verduidelijken met foto's en spraakberichten, die dankzij het opnemen van de stappen op ongeveer de juiste momenten bovenaan de routelijst komen te staan. In plaats van dat je iemand telefonisch op de gok door allerlei gangen moet sturen en moet vragen waar ze ongeveer zijn en wat ze zien, doet de app dat stap voor stap voor je.

Download Path Guide voor Android (gratis)