De videobeldienst Skype van Microsoft wordt volledig vernieuwd. De dienst gaat zich meer richten op groepschats en krijgt ook een functie die erg lijkt op Snapchat Stories.

Dat maakt Microsoft donderdag bekend. "Dit is de grootste verandering voor Skype sinds we in 2006 videobellen toevoegden", zegt Amritansh Raghav, leider van het Skype-team, tegen NU.nl.

Volgens hem moet de app flink op de schop om mee te gaan met zijn tijd. Waar Skype eerder vooral de focus legde op (video-)bellen, gaat de app nu meer lijken op concurrenten als WhatsApp, Facebook Messenger en Snapchat.

Het wordt makkelijker om in chatgesprekken foto's te versturen, eventueel versierd met teksten, stickers en emoji. Ook wordt het mogelijk om op berichten van anderen te reageren met een emoji.

Stories

In een speciaal tabblad met 'Highlights' kunnen foto's en video's worden geplaatst. Die zijn te zien voor alle vrienden en verdwijnen na een dag, net als bij Snapchat Stories en Instagram Stories.

Verder zijn er chatbots aanwezig. Zo kunnen vragen worden gesteld aan de Microsoft-assistent Cortana en is een Scoop-bot beschikbaar die nieuwsartikelen. In een speciale sectie van de app kunnen extensies, onder meer van gif-platform Giphy, worden toegevoegd aan chats.

Ook de videobelfunctie is vernieuwd. Deze gesprekken kunnen eveneens worden opgeleukt met teksten en emoji, die over het gezicht van de beller worden getoond. In de toekomst moet het mogelijk worden om onder meer samen video's te kijken en games te spelen tijdens een videochat.

Android

De nieuwe Skype-app wordt vanaf donderdag uitgerold voor Android. Die uitrol duurt enkele weken, waarna de iOS-app wordt vernieuwd. Na de zomer zullen de desktop-apps voor Windows en Mac een opfrisbeurt krijgen.

Gevraagd hoe Skype denkt te kunnen concurreren met populairdere concurrenten als WhatsApp en Snapchat, zegt Raghav dat zijn team "prioriteit heeft gegeven aan de functies die gebruikers het liefst willen". Op de vraag of hij geïnspireerd werd door Snapchat voor de Highlights-functie, zegt hij alleen dat "we prioriteit hebben gegeven aan functies die onze gebruikers het liefst willen".