De App Store van Apple heeft ontwikkelaars in de afgelopen negen jaar meer dan 70 miljard dollar (62 miljard euro) opgeleverd.

In het afgelopen jaar is het aantal downloads uit de App Store weer met 70 procent gestegen, maakt Apple donderdag bekend.

Apple ontvangt een commissie van 30 procent op de meeste aankopen en abonnementen in de App Store. Vermoedelijk is er inmiddels dus zo'n 100 miljard dollar uitgegeven in de App Store door gebruikers, en heeft Apple daar rond de 30 miljard dollar aan verdiend.

Volgens Apple is het aantal betaalde abonnementen dat via de App Store loopt in een jaar tijd met 58 procent gestegen. Vorig jaar maakte Apple het aantrekkelijker om abonnementen aan te bieden via de appwinkel. Als een abonnement langer dan een jaar loopt, daalt de commissie van Apple naar 15 procent, waar eerst altijd 30 procent werd gerekend.

Groei

Vooral apps in de categorieën 'games' en 'amusement' leveren veel geld op, stelt Apple. De categorie 'foto en video' is de snelste groeier (bijna 90 procent ten opzichte van vorig jaar).

Volgens analistenfirma App Annie zijn alleen games al goed voor driekwart van de omzet uit de App Store. Uit marktonderzoek van het bedrijf bleek dat de omzet uit de App Store in 2016 met 50 procent groeide ten opzichte van een jaar eerder.

Volgende week vindt de ontwikkelaarsconferentie WWDC van Apple plaats. Daar wordt vermoedelijk meer bekend over iOS 11, de volgende versie van het mobiele besturingssysteem, en over nieuwe versies van de MacBook en iPad.