Instagram voegt de mogelijkheid toe om gezichtsfilters zoals een konijnengezicht en bloemenkrans toe te voegen. Snapchat heeft die functie al zo'n twee jaar.

De filters zijn onderdeel van de Stories-functie die Instagram eind vorig jaar van Snapchat overnam. De functie werkt praktisch hetzelfde als bij Snapchat.

Gebruikers nemen hun eigen gezicht of dat van een ander in beeld, drukken daar kort op en vervolgens verschijnt onderaan het scherm een reeks filters. Die zetten bijvoorbeeld konijnenoren op het hoofd in beeld, een bril of bijvoorbeeld een bloemenkrans.

Terugspoelen

Instagram heeft nog een functie toegevoegd die al langer in Snapchat zit. Met de Rewind-functie wordt een opgenomen video automatisch achterstevoren afgespeeld, zodat het bijvoorbeeld lijkt alsof iemand vanuit een zwembad op de duikplank springt.

Ook kunnen gebruikers nu hashtag-stickers aan stories toevoegen, zoals al langer de gebruikersnamen van anderen als labels kunnen worden getoond in stories. Instagram gaf vorig jaar al toe dat het de Stories-functie heeft afgekeken van Snapchat, en vergeleek dat toen met de hashtag. Die werd populair door Twitter, en werd daarna ook overgenomen door Facebook en Instagram.

Snapchat

Sinds Instagram de Stories-functie vorig jaar van Snapchat kopieerde, is het aantal dagelijkse gebruikers al gestegen tot ruim 200 miljoen. Ondertussen ligt het totale aantal gebruikers van Snapchat op zo'n 166 miljoen. Instagram telt in totaal al zo'n 700 miljoen gebruikers.

Snapchat ging begin dit jaar naar de beurs en rapporteerde onlangs zijn tegenvallende beurscijfers. Daarop kelderde het aandeel van het bedrijf met bijna een kwart.