Italië geeft WhatsApp boete van 3 miljoen euro vanwege datadeling

WhatsApp heeft in Italië een boete van 3 miljoen euro gekregen vanwege het delen van data met moederbedrijf Facebook.

Volgens de Italiaanse concurrentiewaakhond ICA liet WhatsApp zijn gebruikers geloven dat ze de dienst niet langer konden gebruiken als ze geen toestemming gaven voor het delen van data. Dat schrijft de Financial Times.

De chatdienst werd in februari 2014 overgenomen door Facebook. In de eerste jaren werden de klantgegevens van de applicatie strikt gescheiden gehouden van het sociale medium. Sinds deze zomer wordt onder meer het telefoonnummer doorgegeven aan Facebook.

WhatsApp benadrukte dat gebruikers akkoord moesten gaan met de nieuwe voorwaarden, aldus ICA. Daarin stond onder meer dat gebruikers akkoord gingen met de datadeling.

WhatsApp zegt de beslissing te bekijken en "uit te kijken naar het geven van een reactie aan de autoriteiten".

Duitsland

In april kwam er in Duitsland een vergelijkbare uitspraak. Daar besloot een rechter dat er geen data gedeeld mocht worden tussen WhatsApp en Facebook. Volgens de rechter overtrad het bedrijf hiermee de privacyregels van het land.

Ook moest Facebook alle data die het van WhatsApp had ontvangen verwijderen. Het sociale medium zei toen in hoger beroep te gaan tegen beide beslissingen.

Lees meer over:

Wekelijkse podcast

Wekelijkse podcast
De redactie van NUtech maakt wekelijks een podcast naar aanleiding van het belangrijkste technieuws van die week.
Tip de redactie