De eigenaar van Snapchat haalde in het eerste kwartaal van 2017 een omzet van 150 miljoen dollar (138 miljoen euro). Dat is 8 miljoen dollar minder dan verwacht.

De eerste kwartaalcijfers van Snap Inc na de beursgang vallen lager uit dan verwacht. Dat blijkt uit het kwartaalverslag dat woensdagavond werd gepubliceerd.

De omzet bedroeg bijna 150 miljoen dollar. Dat is 8 miljoen dollar minder dan analisten hadden voorspeld. In dezelfde periode een jaar eerder was de totale omzet nog 39 miljoen dollar.

Het totale verlies dat Snap in het afgelopen kwartaal leed, komt uit op 2,2 miljard dollar (2 miljard euro). Dat was 104 miljoen dollar in eerste kwartaal van 2016. Het bedrijf verdiende in de afgelopen drie maanden gemiddeld 0,90 dollar per gebruiker. Dat was een jaar eerder nog 0,32 dollar.

Na de bekendmaking van de tegenvallende kwartaalcijfers ging het aandeel van Snap Inc stevig onderuit in de nabeurshandel. De waarde van het aandeel daalde binnen zo'n 30 minuten na bekendmaking met een ruime 20 procent, en is inmiddels gedaald met zo'n 23 procent.

Concurrentie

Het aantal gebruikers steeg het afgelopen jaar van 122 miljoen naar 166 miljoen. Sinds het vorige kwartaal kwamen er slechts 8 miljoen bij. Analisten hadden een gebruikersgroei van tussen de 7 miljoen en 18 miljoen voorspeld. Door toenemende concurrentie van met name apps van Facebook kreeg Snapchat het zwaarder in het afgelopen jaar.

Facebook voegde de laatste maanden allerlei mogelijkheden aan zijn apps toe, bijvoorbeeld aan Instagram, wat vrijwel exacte kopieën van Snapchat-functies waren. Met Instagram Stories plaatsen gebruikers bijvoorbeeld video’s en foto’s die na 24 uur verdwijnen. Deze functie trekt voor Instagram 200 miljoen gebruikers per dag, 34 miljoen meer dan het totaal van Snapchat.

Recent marktonderzoek uit Nederland liet ook al zien dat de rek er een beetje uit lijkt te zijn voor Snap. De groei van het aantal installaties op smartphones zwakte hier onlangs al flink af. Daarbij bleken gebruikers minder vaak op de app te kijken, aldus onderzoekers van Telecompaper.

Snapchat ging begin maart naar de beurs. Een aandeel was toen 24 dollar waard. Die waarde is 23 procent gedaald naar ongeveer 17 dollar.