Bestuur een ruimtestation, start sneller en simpeler videogesrekken en hou een tuintje bij met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Tribe

Een bijzonder simpele videobel-app in een wereld waarin videobellen zeker tussen verschillende platformen nog steeds te ingewikkeld is. Tribe houdt het simpel door groepsgesprekken even toegankelijk te maken als één-op-één-gesprekken.

Als je een videogesprek bent gestart, sleep je vrienden uit je lijst makkelijk bij het gesprek. Zij krijgen dan een seintje dat ze kunnen meedoen, en het huidige gesprek gaat onverstoord verder. Maar helemaal handig is de nieuwe deel-link waarmee je iedereen overal kan uitnodigen om mee te doen.

Kopieer de link, open die in Tribe en je zit in het gesprek. Dat kan net zo makkelijk op je telefoon als in desktop-browsers, waar je dan niet eens een account nodig hebt. Wil je meedoen in een lopend gesprek van vrienden kan dat ook: je ziet die gesprekken gewoon in het hoofdscherm van Tribe staan. Een druk op het gesprek en je vrienden krijgen de optie om je toe te laten.

Download Tribe voor Android of voor iOS (gratis)

Spaceplan

Spaceplan is een zogenoemde clicker-game. Dat genre werd bedacht als een soort kritiek op steeds repetitievere games, maar bleek aan te slaan. In een clicker is het belangrijkste dat je doet klikken; de naam zegt het al. Het is een game met een voortgangsbalk die vult en vaak moet je even wachten tot je verder kan klikken, door ingebouwde wachttijden.

Trailer: Space plan
Trailer: Space plan

Het zijn typisch games die je makkelijk kan spelen terwijl je iets anders aan het doen bent, bijvoorbeeld op het werk. Spaceplan is zo'n game, waarbij je op knoppen moet drukken, geld en energie verdient, daarmee spullen koopt waardoor alles sneller gaat, meer energie en geld verdient om nog duurdere spullen koopt waardoor alles weer sneller gaat etc.

Het leuke aan Spaceplan is dat die voor sommigen aantrekkelijke herhaling van stappen is voorzien van een verhaal. Je begint in een gestrande satelliet en moet de stroom weer aan de praat krijgen. Daarbij is de game voorzien van grappige dialogen en een verhaal dat steeds verder gaat bij elke vooruitgang die je boekt. Bovendien kan je Spaceplan in tegenstelling tot veel andere clickers ook daadwerkelijk uitspelen. Dat geheel zorgt voor een sluitende, relatief vlotte en leuke game, als je van clickers houdt tenminste.

Download Spaceplan voor Android of voor iOS (3,49 euro)

Topsoil

Een simpele maar aantrekkelijke puzzelgame die draait om het onderhouden van een tuintje. In Topsoil is het level, je tuintje, onderverdeeld in zestien vlakjes. Op elk vlakje kan kan je een gewas planten, en elke zoveel beurten kan je die gewassen weer oogsten.

Trailer: Topsoil
Trailer: Topsoil

​Dan ontstaat nieuwe grond voor nieuwe gewassen, maar die is wel afgesloten van je eerdere grond. Daarom loont het om dezelfde soort gewassen zoveel mogelijk naast elkaar te verbouwen, en ze dan allemaal ineens te oogsten. Helaas kan dat niet altijd, want je kan alleen oogsten als het spel je een schepje geeft.

Bovenin beeld zie je à la Tetris steeds welke vier gewassen en oogst-kansen je de komende vier beurten krijgt. Zo moet je tactisch aan de slag om je tuintje zo in te richten dat je zoveel mogelijk soorten planten naast elkaar kan zetten, maar ook altijd genoeg plaats over houdt voor de nieuwe gewassen. Eenvoudig maar erg aantrekkelijk.

Download Topsoil voor Android of voor iOS (gratis)