Laat je mail door een slimme bot regelen, gebruik Facebook Messenger zuiniger en meer met de beste Android- en iOS-apps van deze week

Astro Mail

Deze nieuwe mailapp draait om een chatbot, de Astrobot. Die moet uiteindelijk uitgroeien tot een slimme assistent die je helpt met al je werk, van mail en agenda tot takenlijsten en managementsoftware. Astro begint bij mail, en pakt dat op een grotendeels bekende manier aan.

De app verdeelt je inbox slim in twee delen: prioriteit en overig. Alle mails met contacten waar je vaak mee communiceert en andere belangrijke berichten komen in de prioriteiteninbox. Hoe langer je Astro gebruikt, hoe beter de bot wordt in het ordenen van je mails. Zoals inmiddels standaard is kan je berichten zelf snel archiveren, verplaatsen, van een ster voorzien en snoozen.

Astrobot kan ook in grote slagen je mailbox opruimen. Zo kan je de bot vragen alle mailtjes af te gaan met een 'afmelden'-link erin. Zo meld je je razendsnel af van nieuwsbrieven zonder de bot te verlaten. Ook kan Astrobot alle berichten ouder dan een maand in één keer archiveren.

De bot kan je ook makkelijk al je ongelezen en gesnoozede berichten laten zien, of alle mailtjes van vip's of met een bijlage. Uiteindelijk moet Astrobot actief suggesties gaan doen over het reageren op mailtjes, en kan je de bot vragen je te herinneren om een mailtje op tijd te sturen. Zo slim is de bot nu nog niet, en bovendien werkt Astrobot nog niet in het Nederlands. Tot die tijd is Astro zelfs zonder de slimme functies een prettige mail-app voor Android en iOS, die ook een Mac-versie heeft met gelijke functionaliteit.

Download Astro voor Android of voor iOS (gratis)

Facebook Messenger Lite

Deze lichtgewicht versie van Facebook Messenger verscheen vorig jaar in vijf landen, en is sinds deze week ook beschikbaar gemaakt in onder meer Nederland. De titel Lite slaat op alle aspecten van de app. Messenger Lite is een kleinere download en neemt dus ook minder opslagruimte in dan de normale Messenger-app.

Ook is de app zo ontworpen dat hij zo min mogelijk mobiele data verbruikt, en nog steeds goed werkt op trage 2G-verbindingen. Messenger Lite werkt zelfs offline, zodat je al berichten kan klaarzetten die worden verstuurd zodra je weer een verbinding hebt.

De kernfuncties van Messenger zitten ook in deze Lite-versie: chatten, foto's en stickers sturen. Intensievere funcites als camera-effecten en de Messenger-apps ontbreken in Messenger Lite. Daarmee is de app heel geschikt voor oudere Android-toestellen, maar is Messenger Lite ook een fijn alternatief voor op vakantie of tijdens festivals. Je verbruikt dan minder van je beperkte vakantiebundel en op drukke plekken gaat Lite slim om met de overladen mobiele netwerken.

Download Facebook Messenger Lite voor Android (gratis)

Wemogee

Deze app van Samsung Italië is speciaal ontwikkeld voor mensen die lijden aan afasie en hun vrienden en familie. Afasie is een hersenaandoening, vaak als gevolg van een beroerte, waardoor patiënten gesproken en geschreven taal niet meer goed kunnen begrijpen, en ook zelf niet meer begrijpelijk kunnen schrijven en spreken. In Nederland lijden naar schatting ruim 30.000 mensen aan afasie, wereldwijd ligt dat aantal boven de 3 miljoen.

Wemogee is ontwikkeld met artsen en spraaktherapeuten van de Universiteit van Milaan en gebruikt emoji om simpele zinnen te vertalen. Want waar woorden en letters voor afasie-patiënten vaak ongrijpbaar zijn geworden, zouden de patiënten simpele emoji veel beter begrijpen. Een zwaaiend handje betekent hallo of doei, een huilend gezichtje sipheid en een blij gezichtje geluk.

Trailer: Wemogee
Trailer: Wemogee

Wemogee heeft ruim 140 voorgeselecteerde zinnen die zijn samengesteld uit emoji. Sommige bestaan uit één emoji, maar er zijn ook zinnen als 'wil je met me naar de film?', die zijn opgesteld uit vier emoji. De afasie-patiënt kiest via een paar hoofdcategorieën uit de voorgeselecteerde zinnen, die vervolgens vertaald naar het Engels bij de ontvanger komen. Die kan uit een lijst Engelse zinnen kiezen, die vervolgens weer als emoji bij de afasie-patiënt worden afgeleverd.

Zo moet het voor patiënten mogelijk zijn om zonder ook maar één letter te hoeven lezen, toch mobiel te communiceren met vrienden en familie. De voorgeselecteerde zinnen zijn door Samsung en zijn experts getest en zouden onder testpersonen de boodschap het best hebben overgebracht. Ook doet de app antwoordsuggesties op basis van wat de ander heeft gestuurd. Zo hoeft de patiënt niet elke keer door alle mogelijke zinnen te bladeren.

Download Wemogee voor Android (gratis)
(Binnenkort ook voor iOS)

Olli

Een nieuwe week, een nieuwe app om je foto's en video's mee te filteren. Olli doet behoorlijk denken aan Prisma, maar werkt toch weer iets anders. Olli past de effecten namelijk live toe, zodat je tijdens het maken van een foto of video al ziet hoe het eindresultaat gaat zijn.

Ook Olli heeft verschillende filters, waarvan de meeste je foto's en video's het uiterlijk van een soort tekenfilm geven. Lijnen worden dikker, het contrast wordt hoger en kleuren worden veel schilderachtiger, alsof er een aquarel ontstaat.

Dat werkt op sommige beelden beter dan op anderen, en juist daarom is het zo leuk dat Olli live laat zien wat het resultaat gaat worden. Zo kan je bijvoorbeeld beter bepalen vanuit welke hoek je je foto of video maakt, zodat het resultaat platter lijkt en de illusie van een tekening of schilderij beter werkt. Het eindresultaat kan je bewaren als foto, video, gif of Live Photo.

Download Olli voor iOS (2,99 euro)