De iPhone-app van Uber brak in 2015 privacyregels van Apple. CEO Tim Cook zou hebben gedreigd om de applicatie daarom uit de App Store te verwijderen.

Dat meldt The New York Times. Uber markeerde de smartphones van gebruikers die de app verwijderden, om te helpen bij fraudedetectie. Hierdoor kon Uber zien wanneer een oude gebruiker de app een tweede keer installeerde.

De functie schond de privacyregelgeving van de App Store, die ontwikkelaars verbiedt gebruikers op zo’n wijze te markeren. Apple maakte het in de afgelopen jaren steeds lastiger voor ontwikkelaars om specifieke toestellen te identificeren, om de privacy van gebruikers te bevorderen.

De taxidienst probeerde de functie voor de techgigant te verbergen, door hem rond het Apple-hoofdkwartier uit te schakelen. Het goedkeuringsteam van de App Store kwam hem alsnog op het spoor.

Tim Cook

Apple-CEO Tim Cook sprak met Uber-CEO Travis Kalanick over de privacyschending. Daarbij dreigde Cook om de app uit de winkel te halen, als de privacyschendende functie niet werd aangepast.

Een woordvoerder van Uber vertelt aan TechCrunch dat de functie niet werd gebruikt om individuele oud-gebruikers te volgen. De optie zat alleen in de app om fraude te voorkomen. 

De Uber-app zou nog steeds toestellen van oud-gebruikers markeren, maar dit zou inmiddels op een andere manier gebeuren om te voldoen aan de richtlijnen van Apple. Het is onduidelijk hoe de functie nu precies werkt.

Eerder dit jaar bleek Uber een nep-app voor toezichthouders te gebruiken, met daarin nepchauffeurs. Deze app werd ingezet op plekken waar Uber in strijd met de wet handelde.