Vlieg in 3D door Google Earth, vermom je pikante foto's, laat je wekken door vogels en meer met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

TrickPics

Pornosite PornHub houdt meestal wel van een lolletje en de nieuwe app TrickPics is behoorlijk humoristisch ingestoken. Waar de site bekend staat om naakt, draait TrickPics juist om het censureren van naakfoto's. Daarvoor gebruikt de app augmented reality en geinige stickers om een naaktfoto toch geschikt te maken voor bijvoorbeeld Instagram.

De stickers zijn onderverdeeld in drie categorieën: de edele delen van mannen en vrouwen en tepels. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld een aubergine, lightsaber of schelp voor hun kruis plaatsen, of propellers en zeppelins voor hun tepels.

Het resultaat is een gifje waarbij de gekozen afdekplaatjes nog lichtjes bewegen ook. TrickPics heeft geen eigen fotonetwerk, de resultaten zijn bedoeld om via bestaande sociale media te delen. Momenteel werkt de app alleen nog met foto's, maar binnenkort wordt er ook video-ondersteuning aan toegevoegd. De app moet de plaatsing van de stickers in naaktfilmpjes dan automatisch volgen, zoals bijvoorbeeld Snapchat dat doet met zijn gezichtsfilters.

Download TrickPics voor Android of voor iOS (gratis)

Microsoft To-Do

To-Do is de nieuwe taken-app van Microsoft, en de opvolger van Wunderlist. Die dienst werd in 2015 door Microsoft overgenomen, en de ontwikkelaars gingen bij de Windows-maker aan de slag. Ondertussen is Wunderlist nog wel bijgehouden, maar op termijn verdwijnt de app en wordt To-Do dé taken-app van Microsoft.

To-Do is nu al als preview te gebruiken, maar voelt nog wel een beetje kaal. Qua vormgeving ligt de app vrij dicht bij Wunderlist, maar past het allemaal wat beter bij het strakke, minimalistische uiterlijk van bijvoorbeeld Windows 10. Maar omdat het nog om een vroege versies gaat, is het aantal functies vrij spartaans.

Je kan takenlijsten maken en die eventueel van een einddatum voorzien, maar het delen van lijsten met anderen kan nog niet. Die functie maakt Wunderlist juist zo aantrekkelijk, maar op termijn krijgt To-Do die mogelijkheid ook. Leuk is wel de My Day-functie, waarbij je elke dag makkelijk één overzicht kan maken van taken uit meerdere lijsten.

Het overzicht vul je makkelijk aan door op het lichtpeertje in de rechterbovenhoek te drukken. To-Do geeft dan suggesties van wat je vandaag kan doen. In eerste instantie vooral gebaseerd op de data van taken, maar de functie moet ook van je gedrag gaan leren. De My Day-lijst wordt elke dag weer geleegd, zodat je altijd met een schone lei kunt beginnen.

Download To-Do voor Android of voor iOS of voor Windows Phone (gratis)

Dawn Chrorus

Vooral mensen die in de stad wonen worden waarschijnlijk niet vaak wakker van vogelgezang. Het Amerikaanse Carnegie Museum of Natural History wil dat graag veranderen, en heeft daarvoor Dawn Chorus gemaakt. Een wekker-app gevuld met het gezang van twintig verschillende vogels.

Het gaat daarbij wel om vogels die vooral voorkomen in Noord-Amerika, maar dat mag de pret niet drukken. De app biedt de roepen van onder meer de Baltimoretroepiaal, de Amerikaanse boslijster, de zwartvleugeltangare en de blauwe gaai.

In totaal kan je kiezen uit twintig vogels, waarbij je per wekker het gezang van maximaal vijf vogels op volgorde kan instellen. Die vogels wekken je dan de volgende keer dat de wekker gaat, en je kan zoveel verschillende wekkers samenstellen als je zelf wil. Ook biedt Dawn Chorus per vogel een korte beschrijving.

Download Dawn Chrorus voor Android of voor iOS (gratis)

Google Earth

Google Earth is bepaald geen obscuur appje, maar de vernieuwingen van Google's interactieve atlas zijn wel de moeite waard om te bespreken. Sinds deze week heeft de dienst onder meer 3D-kaarten, een functie waar Google twee jaar aan heeft gewerkt. Hang je boven satellietfoto's van Amsterdam, Londen of Parijs en druk je op de 3D-knop, kantelt de camera naar beneden en zie je gebouwen in 3D.

Ook nieuw zijn de Voyager-rondreizen, die gebruik maken van de 3D-kaarten en 360-graden StreetView-foto's om verhalen te vertellen binnen Google Earth. Zo wordt bijvoorbeeld het verhaal van primatoloog Jane Goodall verteld, en vliegt de rondleiding van een 3D-kaart van haar geboortedorp in Engeland naar de jungles van Kenia.

Ook daar komen de bergen driedimensionaal uit de satellietfoto's omhoog, wat een fraai effect geeft. In Earth zitten vijftig van dat soort rondleidingen langs bijzondere plekken op de wereld. Wie zomaar verrast wil worden, kan op de knop 'I'm feeling lucky' drukken en wordt naar zomaar een 3D-model in Google Earth gevlogen.

Download Google Earth voor Android (gratis) 
(Een update voor de iOS-versie volgt later)