Messenger, de chatdienst van Facebook, maakt het makkelijker om chatbots te ontdekken. Op een speciale pagina kunnen gebruikers zien welke bots van bedrijven bezig zijn.

Een jaar geleden begon Messenger met de introductie van chatbots, die automatisch kunnen reageren op de berichten van gebruikers. Bedrijven gebruiken bots onder meer om antwoord te geven op vragen van klanten, om producten te verkopen, en om instapkaarten voor vluchten te versturen.

David Marcus, het hoofd van Messenger, zei dinsdag op de F8-ontwikkelaarsconferentie van Facebook dat er inmiddels meer dan 100.000 bots zijn gemaakt door ontwikkelaars.

Om die makkelijker vindbaar te maken, wordt een speciale 'Discover'-sectie voor bots toegevoegd aan Messenger. Daar verschijnt een overzicht van de beschikbare opties. De functie wordt "zeer binnenkort" uitgerold.

Extensies

Daarnaast introduceert Messenger 'chat-extensies'. Bedrijven kunnen zulke extensies maken om gesprekken tussen gebruikers te verrijken. Spotify heeft bijvoorbeeld een extensie gemaakt die het mogelijk maakt om nummers te delen in een Messenger-gesprek. Ook Apple Music brengt binnenkort zo'n extensie uit.

De digitale assistent M van Facebook zal extensies aanraden die gebruikers mogelijk interessant vinden. Dat gebeurt vooralsnog alleen in de Verenigde Staten.

Facebook Messenger heeft maandelijks 1,2 miljard actieve gebruikers, zo maakte Marcus eerder al bekend. Dat is evenveel als WhatsApp, de andere chatdienst die eigendom is van Facebook. Het is onduidelijk hoe het berichtvolume van de twee apps zich tot elkaar verhoudt.