Snapchat weerspreekt de beschuldiging dat CEO Evan Spiegel in 2015 gezegd zou hebben dat de app enkel bedoeld is voor rijke landen en dat hij geen interesse heeft in groei van de app in arme landen.

Dat meldt onder meer Business Insider.

Volgens een woordvoerder van Snapchat is die aantijging, afkomstig van een oud-medewerker van Snapchat die het bedrijf aanklaagt, "belachelijk". 

"Vanzelfsprekend is Snapchat voor iedereen. Het is wereldwijd gratis beschikbaar. Deze woorden zijn geschreven door een ontevreden werknemer", luidt de reactie van het bedrijf.

De vermeende uitspraak van Spiegel zorgde afgelopen week voor ophef, met name in India, een van de landen die hij in 2015 als arm en oninteressant als groeimarkt zou hebben bestempeld. Via de hashtag '#uninstallsnapchat' lieten veel Indische gebruikers hierop weten de app van hun telefoon te hebben verwijderd.

Aanklacht

De beschuldigingen werden gedaan door ex-werknemer Anthony Pompliano, die in het najaar van 2015 enkele weken bij Snapchat in dienst was. Hij klaagt het bedrijf aan omdat hij naar eigen zeggen plotseling is ontslagen nadat hij zijn leidinggegevenden had gemeld dat de destijds gecommuniceerde gebruikersaantallen van de app zouden zijn opgeblazen.

Snapchat zou in dat jaar onterecht gemeld hebben dat het al meer dan honderd miljoen dagelijkse actieve gebruikers had, terwijl het werkelijke aantal enkele miljoenen lager lag. De uitspraak van Spiegel dat Snapchat enkel "voor rijke mensen" zou zijn, deed hij volgens Pompliano tijdens een vergadering waar de oud-medewerker ook aan deelnam.

Snapchat reageerde eerder al op de aanklacht en noemde deze "één grote publiciteitsstunt", maar gaf wel toe dat er inderdaad onjuiste gebruikersaantallen zijn gecommuniceerd. Dit zou het gevolg zijn geweest van "een kleine afwijking in metingen".