Maak van je gezicht een emoji, ontdek de pareltjes onder de nieuwe muziek en meer met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Memoji

Snapchat was de eerste die echt populair werd met filters die je gezicht aanpasten, Facebook ging er met de overname van de app Masquerade achteraan maar het Israëlische Lightricks komt als eerste met een mogelijkheid om je gezicht om te bouwen tot emoji.

Lightricks is als maker van Facetune geen onbekende met apps die je gezicht aanpassen, maar Memoji gaat wel een stapje verder. De app tovert elke normale selfie om tot één van de elf beschikbare emoji. De huilende emoji, woedende emoji, misselijke en verliefde emoji zijn allemaal beschikbaar.

Memoji verwringt je gezicht en voegt tranen, hartjes of hoorntjes toe totdat je lijkt op de emoji naar keuze. Dat resultaat kan je als foto opslaan, maar de transformatie zelf is ook grappig. Die kan je dan ook opslaan als filmpje of gifje, en delen waar je wil. Een Android-versie volgt volgens de ontwikkelaar mogelijk later.

Download Memoji voor iOS (gratis)

DigiD

Niet de leukste app, maar wel een handige voor zo'n beetje alle Nederlanders. Want wie zijn overheidszaken online wil regelen, moet inloggen met DigiD. Daarbij moet je tot nu toe vaak een controlecode invullen die je met sms krijgt, maar de app van DigiD maakt het inlogproces een stuk simpeler.

Als je de app eenmaal heb ingesteld, hoef je geen wachtwoord meer in te vullen wanneer je met DigiD inlogt bij bijvoorbeeld de Belastingdienst of DUO. Je hoeft alleen je gebruikersnaam in te vullen, en krijgt dan een QR-code te zien. Die scan je met je DigiD-app, je voert een zelfgekozen pincode in en je bent binnen.

De methode is niet alleen simpeler, maar ook veiliger dan de methode via sms. Je moet de app namelijk eerst koppelen aan je account, en hebt daarna steeds je eigen telefoon nodig om in te loggen. De sms-codes zouden in principe door kwaadwillenden onderschept kunnen worden, met deze nieuwe methode is je telefoon altijd noodzakelijk.

Download Digid voor Android of voor iOS (gratis)

22tracks

Nederlandse muziek-ontdek-dienst 22tracks is terug van weggeweest. Eind 2016 verdween de app van 22tracks, mede omdat muzieklabels meer geld wilden hebben voor streams dan de relatief kleine partij kon betalen. Nu werkt 22tracks samen met Spotify. Het concept is nog steeds hetzelfde: 22tracks heeft playlists van 22 nummers lang in twaalf genres als hip hop, indie electronic, techno, R&B, en house.

Alle lijsten zijn samengesteld door experts zoals dj's, muzikanten en muziekjournalisten, en bevatten dé 22 nummers van dit moment in elk genre. De Tip22 biedt aanraders uit alle genres in een lijst van 22 nummers. Om de app te gebruiken hoef je alleen maar in te loggen met je Spotify Premium-account.

Daarna kun je binnen de app naar de afspeellijsten luisteren. Hoor je iets dat je bevalt, kan je dat nummer toevoegen aan de My22-lijst. Die is ook in Spotify weer terug te vinden. Hoewel Spotify zelf ook veel afspeellijsten maakt, onderscheid 22tracks zich door vooral nieuwe, kleinere artiesten naar voren te schuiven.

Download 22tracks voor iOS (gratis)