De betaalde Soundcloud-abonnementen Go- en Go+ zijn vanaf dinsdag ook voor Nederlandse gebruikers beschikbaar. De maandelijkse kosten voor de muziekstreamingdienst zijn daarbij respectievelijk 5,99 en 9,99 euro per maand. 

Dat maakt Soundcloud dinsdag bekend. Soundcloud introduceerde vorig jaar al een betaald abonnement, maar vooralsnog was dat nog niet voor Nederlandse gebruikers af te sluiten. Daar komt nu verandering in.

Zowel het Go-abonnement als Go+ halen advertenties tijdens het luisteren weg en laten gebruikers offline naar de op Soundcloud beschikbare muziek luisteren. Het verschil tussen de twee abonnementen zit in de grootte van het muziekaanbod.

Go-abonnees hebben toegang tot ruim 120 miljoen nummers, bij Go+ zijn dat er meer dan 150 miljoen. Muziek van bijvoorbeeld David Bowie, Prince, Coldplay en Drake is alleen beschikbaar voor wie een abonnement op Go+ heeft.

Concurrentie

De Go-abonnementen van Soundcloud zijn vergelijkbaar met de streamingabonnementen van Spotify en Apple Music. Bij Soundcloud ligt de nadruk ook op minder bekende artiesten, die op hun profiel zelfgeschreven nummers of remixes kunnen uploaden.  

Soundcloud bestaat sinds 2008 en telt volgens de meest recente cijfers 175 miljoen luisteraars. Welk gedeelte daarvan betalend lid is en hoeveel Nederlandse gebruikers het platform telt, wil de dienst niet zeggen.

Onlangs ging nog het gerucht dat het bedrijf in financieel zwaar weer verkeert en op zoek zou zijn naar kopers of investeerders. Concurrent Spotify zou interesse hebben gehad, maar weer af hebben gezien van een overname.

Verlies

Vergeleken met 2010 nam de jaaromzet van 2015 van Soundcloud weliswaar toe van 1,37 miljoen naar 21,1 miljoen euro, maar het netto jaarverlies steeg ook, van 1,55 miljoen naar 51,22 miljoen euro. Het bedrijf zou volgens de geruchten daarom op zoek zijn naar nieuwe financiering.

Tegenover NU.nl laat Alison Moore, bij Soundcloud verantwoordelijk voor het verdienmodel van de dienst, weten dat de grotere verliezen van de afgelopen jaren te wijten zijn aan toenemende investeringen. Moore verwacht dit jaar tweeënhalf keer zoveel omzet te genereren als in 2016. Omzetcijfers over dat jaar zijn nog niet bekend.