Puzzel je een weg door een grot, vaar door een literaire oceaan en meer met de beste Android- en iOS-apps van de week

Cube Escape: The Cave

Het negende deel in de Cube Escape-serie van het Nederlandse Rusty Lake. Voor wie de serie volgt een spannend nieuw deel dat het mysterieuze verhaal verder uit de doeken doet, maar ook nieuwkomers kunnen zo instappen.

De Cube Escape-serie is point-and-click van de oude stempel. Steeds krijg je een kamer voorgeschoteld, met tegen elke muur dingen om te onderzoeken. Elke kamer is één grote puzzel, waarin je dingen moet pakken, verschuiven, combineren, en op de juiste volgorde moet plaatsen.

Trailer: Cube Escape - The Cave
Trailer: Cube Escape - The Cave

Die puzzels zijn lekker ingewikkeld en de oplossing wordt je zeker niet zomaar aangereikt. Wie vastzit, kan wel een hint vragen, daar betaal je voor door een reclamefilmpje te bekijken. The Cave heeft een lekker tempo met korte puzzels die samen weer een groter geheel vormen, en heeft dankzij zijn specifieke tekenstijl en mysterieuze muziek steeds een onheilspellende, drukkende sfeer.

Download Cube Escape: The Cave voor Android of voor iOS (gratis)

Sunless Sea

Een zogenoemde roguelike-rpg. waarin elk level steeds willekeurig wordt gegenereerd en vijanden meedogenloos zijn. In Sunless Sea bestuur je een schip waarmee je een ondergrondse zee bevaart. Zoals dat in rpg's vaak gaat kun je aan het begin de achtergrond van je personage vormgeven aan de hand van een paar keuzes.

Je bent in ieder geval de kapitein van een schip, en moet de gevaarlijke wateren van de ondergrondse zee verkennen. Onderweg wordt steeds meer duidelijk over het verhaal rond die vreemde plek, en de manier waarop Sunless Sea dat verhaal vertelt is bijzonder.

Trailer: Sunless Sea
Trailer: Sunless Sea

Elke nieuwe plek die je tegenkomt, wordt op een haast literaire manier omschreven. Bij een confrontatie met een vijandig schip beschrijft de game met metaforen hoe de bemanning reageert en hoe het schip kraakt. De vormgeving waarbij je van boven op de steam punk-achtige omgevingen kijkt, maakt de sfeer helemaal af.

Sunless Sea telt volgens ontwikkelaar Failbetter zo'n 350.000 woorden aan verhaal en is zo haast een roman waar je doorheen speelt. De game is met 9,99 euro aan de dure kant, maar belooft ook vele uren speelplezier. Wie de stijl van ontwikkelaar Failbetter wil proberen: hun eerdere game Fallen London is gratis voor Android en voor iOS te downloaden.

Download Sunless Sea voor iPad (9,99 euro)

Super Mario Run

De eerste Mario-game voor smartphones verscheen in december al voor iOS, en in onze review waren we erg over de game te spreken. Nu is het spel er ook voor Android, waardoor nog veel meer mensen deze Mario-game kunnen proberen.

Zo word je nóg beter in Super Mario Run
Zo word je nóg beter in Super Mario Run

​Super Mario Run is een echte Mario-platformer, kleurrijk en uitdagend, maar is met één hand te spelen. Mario rent vanzelf, alleen het springen is aan jou. Door verschillende soorten sprongen waar je soms strakke timing voor moet hebben, is Super Mario Run toch minstens zo diepgaand als traditionele Mario-games.

Wie alle levels wil uitproberen, betaalt eenmalig 10 euro, maar je kan een paar levels gratis uitproberen. Dat gratis aantal is verhoogd van drie naar vier levels, voor zowel Android als iOS. Ook kan je nu spelmodi Kingdom Builder en Toad Rally alvast gratis proberen. Bij die tweede probeer je sneller en met meer mooie sprongen een level door te komen dan je vrienden.

Download Super Mario Run voor Android of voor iOS (gratis)