De hoeveelheid malware die vorig jaar in via de Google Play-appwinkel geïnstalleerde apps aanwezig was, is procentueel gedaald ten opzichte van 2015.

Dat meldt Google op zijn blog, waar het de beveiligingsmaatregelen opsomt die het bedrijf in 2016 trof voor zijn mobiele besturingssysteem Android.

Volgens Google stond eind 2016 op slechts 0,05 procent van alle apparaten die exclusief apps via de Google Play-winkel downloadden, een bepaalde vorm van malware. Het jaar ervoor was dit nog 0,15 procent.

Van alle apps die in 2016 via Google Play werden geïnstalleerd, bevatte 0,016 procent een zogeheten ‘trojan’, een afname van 51,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Ook de hoeveelheid malafide downloaders, apps met een achterdeur en phishing-apps nam af, met respectievelijk 54,6, 30,5 en 73,0 procent.

Google zag wel een stijging in het percentage van Android-toestellen waarop malware is geïnstalleerd, van 0,5 procent in 2015 naar 0,71 procent vorig jaar. Daarbij werden alle Android-telefoons in beschouwing genomen, ook met apps afkomstig uit andere bronnen dan de Google Play-winkel.

Beveiligingsupdates Android-smartphones

Google gaat in het overzicht ook in op de mate en snelheid waarmee oudere smartphones die op Android draaien beveiligingsupdates ontvangen. Het bedrijf krijgt veel kritiek op het feit dat gebruikers van Android-smartphones voor dergelijke updates afhankelijk zijn van de fabrikant van hun toestel, en niet van Google zelf. Updates laten daardoor veelal langer op zich wachten of verschijnen niet meer voor oudere telefoons.

Google stelt dat van alle Android-smartphones die vorig jaar in gebruik waren, ongeveer de helft geen beveiligingsupdate heeft ontvangen. Daar wil het bedrijf dit jaar verbetering in brengen door het proces van “updates doorvoeren voor fabrikanten te stroomlijnen”