Ga op puzzeltocht in fraaie landschappen, speel de meest verslavende stuitergame en meer met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Pan-Pan

Deze game doet zowel qua stijl als qua rustige puzzelinsteek denken aan het geprezen Monument Valley. Ook in Pan-Pan loop je op je gemak door fraai vormgegeven, kleurrijke polygone omgevingen. In een vreemde wereld waar de hoofdpersoon met haar ruimteschip is neergestort en op zoek moet naar onderdelen om die weer te repareren.

Trailer: Pan-Pan
Trailer: Pan-Pan

Waar je zoekt, bepaal je zelf: de spelwereld van Pan-Pan is direct helemaal open en je gaat en staat waar je zelf wilt. Dat zorgt uiteraard voor veel vrijheid, maar soms weet je ook niet zeker of je al wel klaar bent om een bepaalde puzzel op te lossen. Vaak helpt het dan om terug te gaan, een ander pad te kiezen en daar de kennis op te doen die je voor de puzzel nodig hebt.

Die puzzels zijn leuk en uitdagend, zij het niet erg vernieuwend. Meestal ben je bezig met het indrukken van knoppen en schakelaars en het verplaatsen van voorwerpen om je weg te kunnen vervolgen. Daarbij is wel steeds te zien waar je pad vervolgens naartoe leidt, wat een leuke balans geeft en de game uitdagend maar niet frustrerend maakt.

Download Pan-Pan voor iOS (3,99 euro)

Ballz

Een heel verslavende variant op het klassieke Breakout, waarbij een muur steentjes steeds verder naar beneden daalt en je met een stuiterend balletje die steentjes moet stukmaken voor ze de grond raken. Dezelfde regels gaan op voor Ballz, maar hier zijn de tegeltjes allemaal voorzien van cijfers.

​Die cijfers geven aan hoe vaak je balletje tegen een tegel aan moet stuiteren voordat 'ie breekt. Dat geeft het spelprincipe een heel andere dynamiek, want pak je de steentjes die al het dichtst bij de grond hangen, of ga je voor iets hogerop gelegen tegels die vaker geraakt moeten worden?

Ballz blijft ondanks zijn oersimpele omzet steeds uitdagend, omdat je ook vrij goed tactisch kan spelen. Anders dan bij Breakout hoef je de bal niet steeds in het spel te houden, maar kan je de tijd nemen om de hoek waarin je schiet precies goed te krijgen. Onderweg verdien je extra ballen zodat je in één keer een reeks van bijvoorbeeld acht balletjes schiet. Laat je die slim om een hoek rondstuiteren, dan word je steeds effectiever in het spel en hou je het langer vol.

Download Ballz voor Android of voor iOS (gratis)

Oxenfree

In deze meeslepende game volg je een groep vrienden die op vakantie is aan de kust van de Amerikaanse Pacific Northwest. In prachtige, schilderachtig vormgegeven levels bestuur je de blauwharige Alex, die een vreemd eiland verkent samen met haar stiefbroer Jonas, beste vriend Ren en zijn vriendin Nona en Clarissa, de ex van haar overleden broer.

Daarbij vormt het spannende, mysterieuze verhaal de spil, waarbij je met een radio vreemde, verstoorde berichten opvangt. Maar terwijl je op het mistige eiland op zoek gaat naar de bron, heb je veel tijd voor gesprekken met de verschillende vrienden. Die gesprekken vormen de interessante hoofdmoot van Oxenfree.

Trailer: Oxenfree
Trailer: Oxenfree

Je kan namelijk steeds kiezen op welke manier Alex reageert, door te kiezen uit enkele reacties. Die reacties zijn nooit duidelijk goed of slecht, maar sturen de verhoudingen tussen de verschillende vrienden wel langzaam een bepaalde richting in. Al snel merk je dat je zelfs met de beste bedoelingen niet iedereen tevreden kan houden.

Soms word je na zo'n natuurlijk verlopend gesprek plots terug de tijd in geworpen, en krijg je hetzelfde gesprek nogmaals voor de kiezen. Maar maak je dezelfde keuzes als je weet wat de reactie van de ander is? En waarom moet juist dit specifieke gesprek opnieuw? Het geeft de gesprekken met gesproken dialoog meer diepgang en maakt van Oxenfree een boeiend, avontuurlijk verhaal waar je op een prettig, rustig tempo doorheen wandelt.

Download Oxenfree voor iOS (3,99 euro) (Ook voor [Xbox One, PC en PS4)