Google wil zijn berichtendienst Hangouts gaan inzetten als een concurrent voor de zakelijke chatapplicatie Slack. Daarom wordt de dienst opgesplitst in twee delen: Hangouts Chat en Hangouts Meet.

Hangouts Chat wordt een app die gebruikt kan worden op een pc en op mobiele apparaten, schrijft Google. Gebruikers kunnen daar één-op-één met elkaar praten. Maar er komen ook chatgroepen voor meerdere personen aan, waarin mensen ook op specifieke berichten kunnen reageren.

Binnen de chatdienst is het mogelijk Google Documenten en Spreadsheets te gebruiken. Hangouts Chat kan automatisch mensen specifieke rechten geven voor die documenten. Hierdoor kan niet iedereen altijd een document bewerken, maar kan iedereen de documenten wel inzien.

Ook is Chats voorzien van een uitgebreide zoekfunctie. Gebruikers kunnen filteren op kamers, personen, bestandstypen of links naar andere websites. Daarnaast kunnen derde partijen ook bots maken en toevoegen aan de chatapplicatie.

Hangouts Meet

Tevens zal Hangouts Chat worden geïntegreerd met Hangouts Meet. Dat is de verbeterde videochatdienst van Hangouts. Dit moet een licht programma worden, dat toestaat dat tot dertig mensen tegelijkertijd kunnen deelnemen aan een videogesprek.

Gebruikers hoeven geen plug-in voor Chrome of Firefox te installeren om gebruik te kunnen maken van Hangouts Meet. Mensen die gebruikmaken van Microsoft Edge of Safari van Apple, dienen wel een plug-in te installeren.

Beide versies van Hangouts zijn nu beschikbaar binnen het early adopter-programma van Google en zullen op een later moment beschikbaar worden gesteld voor zakelijke gebruikers. Wanneer dat gebeurt, is niet bekendgemaakt.

Add-ons voor Gmail

Daarnaast heeft Google laten weten dat Gmail wordt voorzien van add-ons. Ook dit is bedoeld voor de zakelijke markt en zal dus aanvankelijk niet beschikbaar zijn voor de gewone gebruiker. 

Omdat de add-ons direct voor Gmail worden gemaakt, hoeven gebruikers ook geen Google Chrome-extensies meer te installeren. Daarnaast zijn de extra opties ook toegankelijk voor de mensen die Gmail op Android of iOS gebruiken.

Google werkt al samen met een aantal bedrijven aan de add-ons, die op basis van context in beeld zullen verschijnen. Bovendien zal het geen open marktplaats worden: bedrijven moeten met Google samenwerken aan een add-on.

Zakelijke opties voor Google Drive

Er zijn zakelijke opties voor Google Drive aangekondigd. Zo komt er een gezamelijke online map, waar medewerkers samen bestanden kunnen opslaan en bewerken. 

Dat kan nu ook al, maar wanneer iemand weggaat bij het bedrijf kan het rommelig worden op het gebied van rechten met betrekking tot de opgeslagen bestanden. Ook kan het zijn dat bepaalde bestanden dan verdwijnen.

Met deze nieuwe opties moet dat voorkomen worden. Iedereen zal mede-eigenaar zijn van een bestand.

Verder zal Google Drive als app op computers minder ruimte in beslag nemen, omdat niet alle bestanden worden gedownloaden. Het systeem zal gokken wat een persoon nodig heeft en de rest on-demand beschikbaar maken. Ook deze functie is alleen beschikbaar voor het early adopter-programma van Google.