Taxi-app Uber stopt met het blokkeren van toezichthouders in verschillende landen door ze een app met nepchauffeurs voor te schotelen.

Dat heeft het bedrijf laten weten in een verklaring. De New York Times onthulde vorige week dat Uber een functie met de naam 'Greyball' in gebruik had. Die werd ingezet op plekken waar het bedrijf in strijd met de wet handelde.

Uber identificeerde creditcards van wetshandhavers en schotelde deze gebruikers vervolgens een app voor waarin nooit een rit te boeken viel. In 2014 en 2015 lijkt ook de Nederlandse inspectie te zijn getroffen door de functie, tijdens onderzoeken naar de illegale UberPop-dienst.

Volgens Uber zal Greyball in de toekomst alleen nog gebruikt worden met andere doeleinden, zoals het testen van nieuwe functies en het blokkeren van 'normale' gebruikers die de voorwaarden van Uber schenden. 

De taxi-app zegt dat het nog "enige tijd" zal duren voordat het nieuwe verbod op Greyball helemaal is ingevoerd, "vanwege de manier waarop onze systemen zijn ingericht".

Publiciteit

Uber staat bekend om zijn gespannen verhoudingen met toezichthouders in tal van landen. Het bedrijf rolt vaak diensten uit die nog illegaal zijn, zoals de mogelijkheid om taxiritten te boeken bij ongelicentieerde chauffeurs. Vervolgens probeert het bedrijf een wetswijziging af te dwingen als de dienst al populair is.

In de afgelopen weken heeft Uber te maken gehad met veel negatieve publiciteit, onder meer vanwege aantijgingen van seksuele intimidatie, een video waarin directeur Travis Kalanick in een verhitte discussie raakt met een eigen chauffeur en een rechtszaak over vermeende diefstal van bedrijfsgeheimen van Google-zusterbedrijf Waymo.