De politie Wassenaar heeft zondag een Utrechtse man van 18 jaar aangehouden op verdenking van internetoplichting. Maandag werd ook een 15-jarige Utrechtse jongen opgepakt waarmee hij zou samenwerken. Het duo gebruikte een nepapp om slachtoffers spullen afhandig te maken zonder te betalen.

Dat meldt de politie maandagmiddag op zijn website.

De twee verdachten gingen volgens de politie "berekenend, planmatig en gewiekst" te werk. Zij reageerden via internet op advertenties waarin bijvoorbeeld elektronica werd aangeboden. De twee meldden zich bij de verkoper als geïnteresseerden en kwamen de spullen persoonlijk halen.

Op het moment van betaling openden zij een nepapp die zo is ontworpen dat het op de officiële appomgeving van een bekende Nederlandse bank lijkt. Het duo deed vervolgens alsof zij het geld overmaakten naar de verkoper. In werkelijkheid vond er geen overschrijving plaats.

De politie kwam de verdachten op het spoor vanwege meerdere binnengekomen meldingen van soortgelijke internetoplichting, verspreid door het hele land. Tijdens een huiszoeking van het huis van de verdachten werden onder meer contant geld, een onrechtmatig verkregen telefoon, sieraden, drugs en een boksbeugel in beslag genomen. Het Utrechtse duo wordt woensdag voorgeleid.