Leer meer over de kunst die je ziet, los leuke puzzels op en speel een rustgevend potje landjepik met de beste Android- en iOS-apps van deze week

Smartify

Als je een museum bezoekt is er een goeie kans dat je lang niet elk schilderij kent, en al zeker niet het verhaal er achter. Je zou dan voorovergebogen de kleine lettertjes op het bordje naast het schilderij kunnen lezen, of bij het museum een audiotour vragen. Maar Smartify is, de naam zegt het al, een stuk slimmer.

De app is een soort Shazam voor schilderijen: richt de camera van je telefoon in een museum op een portret of tafereel en Smartify vertelt je welk schilder het is. En het jaartal, formaat en de werkwijze, met daaronder een korte samenvatting van waarom het werk relevant is.

Leuk is ook de audiobeschrijving die bij sommige gescande schilderijen zit; alsof je een audiorondleiding van het museum zelf hebt, maar dan een stuk handiger en moderner. De app onthoudt alle schilderijen die je hebt gescand, en je favorieten kun je in een aparte lijst verzamelen. De app is te gebruiken in onder meer Tate Modern in Londen. In mei komen daar andere grote musea zoals het Louvre en het Metropolitan Museum of Art in New York bij. Ook het Rijksmuseum doet mee, en de app kan sommige van de bekendste werken in het museum al herkennen,

Download Smartify voor Android of voor iOS (gratis)

After the End: Forsaken Destiny

Een fraai gestileerde game die nog het meest doet denken aan het geprezen Monument Valley en de Go-serie van Square Enix, met Tomb Raider Go en Hitman Go. Ook hier bekijk je levels schuin van boven en moet je puzzels oplossen om verder te komen in op het eerste gezicht overzichtelijk ontworpen levels.

Groot verschil is dat je zelf vrij kan rondlopen, in plaats van dat het hoofdpersonage loopt naar waar op het scherm je drukt. Dat maakt After the End geen game om onderweg even met één hand te spelen, maar dat maakt het spel wel een stuk diepgaander.

Bekijk de trailer van 'After the end'
Bekijk de trailer van 'After the end'

De gameplay draait grotendeels om het oplossen van puzzels, in levels die vaak gevuld zijn met vijanden en andere gevaren. Die vijanden kun je ontwijken of bijvoorbeeld met stenen bekogelen; zelf heb je geen wapens bij je en ben je vrij weerloos. Door de camera te draaien kun je levels goed bekijken en je stappen plannen: welke steen moet op die knop om de brug de goede kant op te draaien? Hoe krijg je voorwerp A bij knop B zonder van het level te vallen?

De compacte levels blijken zo vaak verrassend ingewikkelde puzzels, waarbij je regelmatig op steeds weer andere manieren van de ene naar de andere kant van het level loopt, klimt, op knoppen drukt, deuren opent en bruggen draait. Een fijn uitvogel-spel.

Download After the End: Forsaken Destiny voor Android (4,59 euro) of voor iOS (3,99 euro)

Black Blue

Een hele creatieve versie van landjepik. In Black Blue bestaat elk level uit een aantal zwarte stippen. Bovenin beeld staat de afbeelding die de stippen vormen als je ze met lijnen aan elkaar verbindt. Die lijnen hoef je zelf echter niet te tekenen, althans: wel in je hoofd.

Bekijk de trailer van 'Black Blue'
Bekijk de trailer van 'Black Blue'

​Het is namelijk aan jou om een groter percentage van de lijnen in jouw kleur te krijgen dan je tegenstander. Om en om leggen zwart en blauw hun kleuren, waarbij je kritieke punten moet kiezen om de langste, niet onderbroken lijn in in het eindresultaat te krijgen. Twee punten direct naast elkaar kiezen is niet slim, maar heel veel ruimte openlaten tussen twee punten ook niet.

Je kan tegen de computer spelen of op hetzelfde toestel met iemand die naast je zit. In beide gevallen probeer je de juiste stippen aan te tikken om het grootste deel van de uiteindelijke afbeelding in je bezit te krijgen. Black Blue heeft 72 mooi gemaakte, minimalistische levels.

Download Black Blue voor Android (gratis) of voor iOS (0,99 euro)