Facebook test in zijn iPhone-app een speciaal tabblad dat direct toegang geeft tot populaire foto's en video's.

De pagina heeft een raket als icoon en is bij één redacteur van NU.nl verschenen. Hij lijkt slechts kleinschalig te zijn uitgerold.

In het raket-tabblad verschijnen berichten, foto's en video's in een raster. Er worden ook berichten getoond van pagina's die de gebruiker niet volgt. In die zin lijkt het overzicht op het zoektabblad in Instagram, waar populaire foto's en video's te vinden zijn die een gebruiker misschien interessant vindt.

De afgelopen jaren legt Facebook steeds meer de nadruk op video. In het nieuwe tabblad zijn die ook prominent vertegenwoordigd.

Plannen

Een woordvoerder van Facebook wilde niet reageren. Het sociale netwerk lijkt deze week te zijn begonnen met het testen van de functie. In de afgelopen dagen hebben enkele Twitter-gebruikers screenshots van de functie gedeeld. 

Daaruit blijkt ook dat er verschillende varianten van de test lopen. Bij sommige mensen lijken posts in het raket-tabblad onder elkaar te staan, in plaats van in een raster. 

Bij de NU.nl-redacteur verschijnen vier tabbladen (tijdlijn, de raket, notificaties en het menu). Op Twitter is te zien dat sommige mensen daarnaast ook nog een vrienden-tabblad zien. De Messenger-knop is naar boven verschoven en zit naast de zoekbalk.

Het is onduidelijk of Facebook plannen heeft om de functie breder beschikbaar te maken. Eerder testte Facebook op Android het tabblad 'verkennen', dat vergelijkbaar leek te werken.