Uber-CEO Travis Kalanick heeft zich in een e-mail naar medewerkers verontschuldigd voor een incident tijdens een Uber-rit waarbij hij als passagier uitviel tegen de chauffeur. 

Dat valt te lezen op de website van de taxidienst. 

"Zeggen dat ik me schaam is een extreem understatement", aldus Kalanick. "Mijn baan als leider is om te leiden en dat begint met mezelf te gedragen op een manier waar iedereen trots op is. Dat is niet wat ik gedaan heb en kan niet uitgelegd worden".

Kalanick zegt vervolgens dat de video hem een spiegel heeft voorgehouden. "Het is duidelijk dat de video mij reflecteert, en de kritiek die we hebben gekregen is een sterke reminder dat ik fundamenteel moet veranderen als leider en volwassen moet worden."

De CEO zegt tot slot dat hij de intentie heeft om hulp in te schakelen bij het leiden van het bedrijf. 

Video

De verontschuldiging is een reactie op een door Bloomberg gepubliceerde video van het incident, dat plaatsvond op 5 februari. In de beelden is te zien hoe Kalanick vanuit de achterbank in discussie raakt met de chauffeur over de ritprijzen van Ubers diensten.

De chauffeur stelt met verheven stem dat de prijzen recentelijk sterk gedaald zijn en dat hij daardoor bijna 100.000 dollar is misgelopen en in financiële problemen is geraakt. Kalanick reageert daar vervolgens ook fel op. Na een korte woordenwisseling zegt de CEO dat hij er klaar mee is en verlaat hij de taxi. Terwijl de topman uitstapt, zegt hij nog tegen de chauffeur: "Sommige mensen nemen geen verantwoordelijkheid voor hun eigen zooi. Ze geven bij alles in hun leven iemand anders de schuld. Succes daarmee."

De chauffeur reageert door Kalanick tevens succes te wensen en voegt daaraan toe dat hij "weet dat je niet ver gaat komen". Daarna gaf hij de baas van Uber één ster toen hem gevraagd werd door de Uber-app om de passagier een waardering toe te kennen.

Aanklacht

Het incident volgt kort nadat Uber onder vuur kwam te liggen vanwege een claim van seksuele intimidatie van een voormalig medewerker. Binnen het bedrijf zou een cultuur van seksisme heersen en zouden claims van seksuele intimidatie geregeld weggewimpeld zijn. Kalanick besloot daarop een "urgent onderzoek" in te stellen.

Ook werd Uber recentelijk aangeklaagd door Googles moederbedrijf Alphabet, omdat de taxidienst bedrijfsinformatie rondom Googles zelfrijdende auto zou hebben gestolen en gebruikt voor een eigen autonome wagen. Uber is namelijk eigenaar van de start-up Otto, opgericht door een oud-medewerker van Google die bij het bedrijf werkte aan de autonome technologie. 

Alphabet claimt dat Uber zonder de informatie die hij gestolen zou hebben nooit zo snel een eigen zelfrijdende auto op de weg had kunnen krijgen. Otto heeft echter vorig jaar een bedrijf overgenomen dat ook patenten heeft over deze techniek, aldus Reuters. Het persbureau meldt dat die patenten mogelijk als verweer tegen de claims van Alphabet zullen worden ingezet.