Amit Singhal, sinds een maand hoofd computertechniek van Uber, stapt alweer op bij de taxidienst. Hij had nagelaten te vermelden dat hij een jaar eerder als hoofd zoekmachine van Google opstapte omdat er een zaak om seksuele intimidatie tegen hem liep.

Dat schrijft Recode. De site schrijft verantwoordelijk te zijn voor het feit dat Uber de omstandigheden rondom het vertrek van Singhal bij Google te weten is gekomen.

Singhal gaf vijftien jaar lang leiding aan de Google-afdeling die verantwoordelijk is voor het zoekalgoritme. Hij maakte in februari 2016 bekend te stoppen bij Google om zich toe te leggen op ontwikkelingswerk in zijn geboorteland India, maar dat blijkt niet te kloppen.

Een werknemer van Google had geklaagd dat Singhal haar seksueel geïntimideerd had. Een intern onderzoek van Google vond die claim geloofwaardig en hoewel Singhal betwistte dat hij schuldig was aan seksuele intimidatie, stapte hij toch op.

Open brief

Een jaar later werd hij benoemd tot hoofd computertechniek bij Uber. Dat bedrijf ligt de laatste tijd echter onder vuur na een open brief van een vrouwelijke ex-werknemer. Die zei vanaf haar eerste dag te maken te hebben gehad met seksuele intimidatie door een manager, maar dat er door de bedrijfstop niets aan gedaan werd.

CEO Travis Kalanick kondigde daarop een uitgebreid en urgent onderzoek aan naar seksuele intimidatie binnen Uber. Nadat Kalanick de omstandigheden rondom het vertrek van Singhal bij Google onder ogen kreeg, vroeg hij Singhal om op te stappen. Singhal heeft daar gehoor aan gegeven.