Betaal sneller en makkelijker tussen verschillende banken, tik slimmer op je telefoon en meer met de beste Android- en iOS-apps van deze week

Sowdan

Een bekend probleem voor vrijwel iedereen die weleens geld heeft overgemaakt naar een vriend of kennis die bij een andere bank zit: het geld staat niet meteen op de andere rekening. Dat kan soms wel dagen duren, en in het geval van bijvoorbeeld Marktplaats-verkopen kan dat best onhandig zijn. De verkoper zit dan dagen op zijn geld te wachten, terwijl de koper heeft betaald maar zijn product nog niet ontvangt.

Nederlandse startup Sowdan lost dat probleem vrij simpel op. De dienst opereert als een soort tussenpersoon, met rekeningen bij verschillende banken. Want waar een overboeking tussen bijvoorbeeld Rabobank en ING een dag of langer kan duren, zijn overschrijvingen tussen rekeningen van dezelfde bank altijd binnen een paar seconden gepiept.

Trailer: Sowdan
Trailer: Sowdan

Wanneer je via Sowdan geld overmaakt van Rabobank naar ING, schiet de dienst het voor. Jij betaalt bijvoorbeeld 10 euro aan de Rabo-rekening van Sowdan, en vanaf de ING-rekening van Sowdan wordt je geld aan de ontvanger overgemaakt. Die ontvanger hoeft daarvoor geen Sowdan te gebruiken, zelf betaal je het bedrag aan Sowdan met een reguliere iDeal-overboeking.

Sowdan werkt vooralsnog alleen met Rabobank, SNS en ING. Ondersteuning voor een aantal kleinere banken en ABN Amro ontbreekt vooralsnog. Betalingen tot 750 euro zijn gratis, voor hogere bedragen betaal je een percentage van 0,5 procent van het te betalen bedrag. Nederlandse banken werken onderling wel aan een methode om directe betalingen tussen verschillende banken mogelijk te maken, maar die is voorlopig nog niet klaar. Tot het zover is komt Sowdan erg goed van pas.

Download Sowdan voor Android of voor iOS (gratis)

Gboard voor iOS

Gboard is al langer beschikbaar voor zowel Android als iOS, en de Android-versie kreeg eind vorig jaar Nederlandse ondersteuning. Sinds deze week is ook de iOS-versie eindelijk in het Nederlands te gebruiken, en daarmee is Gboard een uitstekende vervanger voor zowel het standaard iOS-toetsenbord als bijvoorbeeld het populaire Swype.

Trailer: Gboard
Trailer: Gboard

Gboard is een bijzonder compleet toetsenbord, en kan in tegenstelling tot het standaard iOS-toetsenbord wisselen tussen maximaal drie talen tegelijk. Type je naast Nederlands bijvoorbeeld vaak in het Engels en Spaans, begrijpt Gboard automatisch in welke taal je bezig bent. Je krijgt dan autocorrectie in de juiste taal, zelfs wanneer je binnen één zin van taal verandert.

Gboard biedt net als vergelijkbare toetsenborden de mogelijkheid om vegend te typen. Ook kun je thema's aanpassen, al past het standaard thema het beste bij het uiterlijk van iOS. De beste functie van Gboard zit echter in het Google-logo. Vanuit elke app zoek je iets in Google, zonder de app te hoeven verlaten. Dat is vaak sneller dan helemaal naar je browser moeten schakelen. Ook kan je met Gboard naar gifjes zoeken en met zoektermen de juiste emoji vinden.

Download Gboard voor iOS (gratis) Gboard is er ook voor Android

Overcast

Overcast is één van de beste podcast-apps voor iOS, en deze week kreeg hij van ontwikkelaar Marco Arment een grote opfrisbeurt. Het ontwerp van de podcast-app vond zijn oorsprong alweer bijna drie jaar geleden, toen iOS 7 verscheen en het iPhone-systeem een veel strakker uiterlijk kreeg. Inmiddels is iOS echter weer flink veranderd en dus heeft ook Overcast wat redelijk subtiele vernieuwingen gekregen, legt Arment uit.

Zo zat in iOS 7 veel informatie verborgen achter knopjes, in verschillende schermen en onder doorzichtige vlakken. Dat is inmiddels niet meer zo en dus is dat nu ook in Overcast veranderd. Dat maakt de app veel overzichtelijker. Net als voorheen draait de app om een lijst met alle podcasts waar je een abonnement op hebt, met daarboven alle afspeellijsten die je zelf kan aanmaken en indelen.

Nieuw is de speler, die nu als een card omhoog schiet als je op het strookje met play/pauze-knop onder in beeld drukt. De speler lijkt op het eerste gezicht hetzelfde, maar is net wat slimmer ingedeeld, met een beter bereikbaar en beter uitgelegd instellingen-scherm.

De grootste vernieuwing zit echter in de manier waarop afspeellijsten werken. Druk je nu op een aflevering in zo'n playlist begint hij niet direct te spelen, zoals eerst. Nu opent een strookje met instellingen, zoals afspelen, delen, verwijderen en de handigste: als volgende afspelen. Ook kun je afleveringen in die lijst nu makkelijk naar boven en beneden slepen, waardoor je nu echt volledig de vrije hand hebt om playlists in te delen.

Zo is Overcast zowel simpeler, logischer en veelzijdiger geworden, terwijl de app nog steeds vertrouwd aanvoelt. Overcast is sinds vorig jaar gratis te gebruiken, met een optionele jaarlijkste betaling.

Download Overcast voor iOS (gratis)